سقف تیرچه بلوک | انواع سقف تیرچه بلوک
تیرچه بلوک چیست؟
سقف تیرچه بلوک | انواع سقف تیرچه بلوک
در سقف تیرچه بلوک از تعدادی تیر T شکل در کنار هم استفاده میشود. تیرچه بلوک یک دال یکطرفه است که از عناصر اصلی تیرچه و بلوک یا یونولیت، میلگرد حرارتی، میلگرد منفی و بتن پوششی یا درجا تشکیل شدهاند.
تیرهای تی شکل در سیستم تیرچه بلوک، تیر فرعی هستند. بلوکها، نقش پرکننده دارند و بهعنوان سازه استفاده نمیشوند. از مصالح ساختمانی که نیروی کششی را تحمل میکند تنها میتوان فولاد را نام برد. لازم به ذکر است که بتن یا مصالح دیگر نمیتواند روی نیروی کششی تاثیر بگذارد.
سقف تیرچه بلوک
سقف تیرچه بلوک، سقفی است که در ساخت آن از تیرچه و بلوک سیمانی یا سفالی یا بلوک پلی استایرن استفاده میشود. امروزه اجرای سقف تیرچه بلوک در صنعت ساختمانی بسیار متداول است. این سقف مزایای زیادی دارد به همین دلیل اکثر سازندگان سقف، آن را اجرا میکنند. سقف تیرچه بلوک در ساختمانهای آجری، اسکلت فلزی و بتنی کاربرد دارد. به دلیل اینکه ممکن است در مورد این سقف اطلاعات زیادی نداشته باشید تصمیم گرفتیم پرکاربردترین روش اجرای سقف را به شما معرفی کنیم؛ پس تا پایان مطلب همراه ما باشید.
انواع سقف تیرچه بلوک
سقفهای تیرچه بلوک به دو نوع اصلی تقسیمبندی میشوند که عبارتند از:
سقف های با تیرچه بتنی
در این نوع سقفها از تیرچه بتنی به عنوان عنصر اصلی سازه کمک میگیرند. در آن ابتدا تیرچهها مستقیما روی میلگردهای فولادی یا پیشتنیده جای گرفته و بعد از اینکه روی آنها بتنریزی انجام گرفت شکلگیری سازه سقف کامل میشود.
سقف های با تیرچه فولادی
عنصر اصلی در این نوع سقف، تیرچه فولادی بوده و سقف با کمک اتصالات فولادی به یکدیگر وصل میشوند. سرانجام شکلگیری نهایی سقف بعد از روکش کردن آنها با پنلهای گچی یا مصالح دیگر انجام میشود.
در صنعت ساختمانسازی با توجه به بودجه، کاربری ساختمان، امکانات ساختمان و شرایط اقلیمی منطقه و … از انواع سقفهای با تیرچه فولادی یا بتنی استفاده میکنند.
سقف تیرچه بلوک چگونه ساخته می شود؟
از دو روش کاربرد مصالح پیشساخته و بتنریزی برای ساختن سقف تیرچه بلوک استفاده میشود و در آن قالب تحتانی جایی ندارد. مصالحی که برای اجرای سقف لازم است تیرچههای فولادی، تیرچههای بتنی، آرماتورهای کششی، برشی و پوشش بتن هستند که ساخت آنها در کارخانه انجام میشود.
نحوه اجرای آن به این ترتیب است که در کارگاههای ساختمانی، بعد از قرار دادن تیرچهها در فاصلههای معین اقدام به شمعبندی زیر تیرچهها میکنند. بعد از قرار دادن بلوکها بین دو تیرچه کناری، آرماتورهای حرارتی را جایگذاری میکنند و بتنریزی انجام میشود.
در ساخت سقف تیرچه بلوک از چه ابزارهایی استفاده می شود؟
برای اجرای سقف تیرچه بلوک درجا علاوه بر انواع تیرچه مانند تیرچههای پیش یا پس کشیده، و یا تیرچههای پیشتنیده و انواع بلوک سفالی، بتنی و پلاستوفوم به دستگاههایی هم نیاز است که میتوان به انبر، قیچی میلگرد، پمپ بتن و ویبراتور اشاره کرد. در اینجا به معرفی چند ابزاری که برای این سقف استفاده میشوند میپردازیم:
بلوک
قطعات توخالی و از پیش ساخته شده که مقاومت بالایی در مقابل ضربههای ناشی از تردد در هنگام بتنریزی دارند و در بین تیرچهها قرار میگیرند را بلوک میگویند. این قطعات ابعاد متفاوتی دارند. آنها بهعنوان قالب دائمی و قالب زیرین بتن پوششی درجا در قالببندی مورد استفاده قرار میگیرد.
کلاف میانی
از کلاف میانی یا عرضی یا تای بیم در امتداد عمود بر تیرچهها و برای کاهش لرزش سقف، یکپارچه کردن عملکرد تیرچهها و جلوگیری از خم شدن یا کمانش جانبی آنها استفاده میشود.
آرماتور یا میلگردهای حرارتی
برای اینکه از تنش در بتنهای پوششی سقف تیرچه بلوک درجا جلوگیری شود و بعضی تغییرات ناشی از افت و تغییر دما اتفاق نیفتد در بالای بتن سقف و روی بلوکها، آرماتورهایی بهصورت عمودی قرار میگیرند که به آنها آرماتور افت و حرارت یا میلگرد حرارتی میگویند. شکل این میلگردها مربع بوده و دارای قطرهای متفاوتی هستند. آنها برای مقاومت در برابر تنشهای مختلف در بتن درجا و تغییر حرارت روی بلوک قرار میگیرند.
آرماتور منفی
برای اجرای سقف تیرچه بلوک قبل از انجام بتنریزی، آرماتورهای منفی را در هر یک از تیرچهها و در محل تکیهگاهها قرار میدهند.
آرماتور برشی
در صورت ادامه نیافتن تیرچههای مورد استفاده در تکیهگاه از میلگردهای عرضی استفاده میشود تا تیرچه تقویت شود این میلگردها به آرماتور برشی معروف هستند.
بتن پوششی بلوک ها
بتن پوششی بلوک ها به بخشی از یک تیر مرکب گفته میشود که در زمان ساخت سقف تیرچه بلوک درجا، بعد از تیرچهها و بلوکها اجرا میشوند تا سقف بتواند به طور یکپارچه با آرماتور کششی مقاومت لازم را به دست بیاورد و تحمل بار یا نیروی وارد به سقف امکانپذیر شود. این بتنها، حالت خمیری دارند و محاسبه ضخامت آنها براساس طول دهانه وفاصله تیرچه ها و بار وارد به سقف صورت میگیرد.
مزایای سقف تیرچه بلوک
از جمله مزایای سقف تیرچه بلوک میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- با استفاده از بلوکهای بتنی در این سقفها اجرای سقف سریع و سادهتر انجام میشود.
- اگر از بلوک بتنی سبک در ساخت سقف استفاده شود خیلی بهتر از بلوک های پلی استایرن می باشد.
- سقف تیرچه بلوک به دلیل امکان تغییر طول و میلگرد تک تک تیرچه ها برای دهانه ها وشرایط مختلف سقف انعطافپذیر بوده و متناسب با نیاز هرگونه تغییر و اصلاحی قابل اعمال است.
معایب سقف تیرچه بلوک
اگرچه سقف تیرچه بلوک مزایایی دارد ولی در آنها ایرادات بسیاری هم دیده میشود که عبارتند از:
- در سقفهای مثلثی و قوسی شکل قابل اجرا نیستند.
- نسبت به انواع سقف دال بتنی و کامپوزیتی استحکام کمتری دارند.
- امکان شکستن اجزای تیرچه بلوک وجود دارد.
- به دلیل اینکه گاهی از میلگردهای تکه شده و جوش خورده در آنها استفاده میشود ایمنی کافی ندارند.
- اگر در کار وقفه ایجاد شود، احتمال دارد بین اجزای تیرچه بلوک ناهماهنگی پیش بیاید.
سخن پایانی
برای سقف ساختمانها میتوان از انواع مختلفی استفاده کرد. یکی از متداولترین سقفها، سقف تیرچه بلوک است که در آن مهمترین مصالح تیرچه و بلوک سیمانی یا سفالی هستند. این سقف طرفداران زیادی دارد. ما در این مطلب شما را با این سقف آشنا کردیم و مزایا و معایب آن را برشمردیم. اگر با مطالعه این مطلب، هنوز پاسخ خیلی از سوالات خود را دریافت نکردهاید توصیه میکنم با کارشناسان ما ارتباط بگیرید و سوالات خود را با آنها در میان بگذارید.
سقف تیرچه بلوک | انواع سقف تیرچه بلوک