نقد و بررسی کامل سقف وافل | تاریخچه سقف وافل

نقد و بررسی کامل سقف وافل | تاریخچه سقف وافل

نقد و بررسی کامل سقف وافل | تاریخچه سقف وافل

تاریخچه سقف وافل

نقد و بررسی کامل سقف وافل | تاریخچه سقف وافل

باید به تاریخچه ظهور آن اشاره کرد. ایده سیستم تیرچه دو طرفه با سوراخ هایی در پایین به حدود 2500 سال پیش در دوره هخامنشیان برمی گردد.

بر اساس تحلیل باستان شناسان، در سقف تخت جمشید از تیرهای چوبی متعامد استفاده میشود. این نوع اسلب ها اخیراً به اسلب خزانه ای معروف هستند که منشاء دال وافل است.

انواع مختلفی از این دال در قرن اخیر مورد استفاده قرار میگیرد. معبد پانتئون روم باستان نمونه دیگری از استفاده از اسلب های خزانه است. در این معبد از دال توخالی برای پوشاندن دهانه 43 متری استفاده میشود.

اسلب وافل به معنای مدرن آن به قرن بیستم بازمی گردد، زیرا صنعت ساخت و ساز گسترش یافته و مسائل معماری اهمیت بیشتری پیدا میکند.

در این دوره، نیاز به دهانه‌های وسیع‌تر با ستون‌های کمتر برای اجرای طرح‌های نامنظم معماری به موضوعی چالش‌برانگیز تبدیل میشود. اما مشخص نیست که کدام کشور یا کدام ساختمان برای اولین بار از دال وافل استفاده کرد.

برای خواندن مقاله گچ کاری سقف وافل در سایت مهانیت اینجا کلیک کنید.

 

نقد و بررسی کامل سقف وافل

نقد و بررسی کامل سقف وافل، دال وافل یا سقف آجدارنوعی از دال بتنی است که ظاهری زیبا و مزایای اقتصادی و فنی فراوانی دارد.

برای ساخت این نوع اسلب ها از قالب های وافل استفاده می شود. این قالب‌ها بار مرده سازه را کاهش داده و نمای عالی در قسمت پایین سقف ایجاد می‌کنند. در این مقاله اطلاعاتی در مورد تاریخچه و نحوه طراحی و ساخت اسلب وافل دریافت خواهید کرد. همچنین مزایا و معایب سقف وافل را توضیح میدهیم.

 

روش ساخت سقف وافل

در مرحله اول باید تکیه گاه های عمودی و افقی بچینید. سپس قالب های وافل طبق نقشه چیدمان در قسمت های مشخص قرار می گیرند. در این حالت نیازی به تیرچه های پیش ساخته نیست زیرا تیرچه ها به صورت درجا شکل می گیرند.

در مرحله سوم آرماتورها طبق نقشه قرار می گیرد. به دلیل استحکام بالای قالب های وافل، جابجایی کارگران و کار روی این قالب ها آسان خواهد بود. برای افزایش مقاومت برشی پانچ سرهای جامد در ستون ها (این قسمت با حذف قالب های وافل در اطراف ستون ها درست میشوند). پس از بررسی نهایی ، مرحله ریختن بتن آغاز می شود. وقتی بتن به اندازه کافی سفت شد، قالب های وافل برداشته می شوند. به این ترتیب ، شکل وافل در سطح پایین سقف تشکیل می شود و یک دال محکم آماده کار است.

 

طراحی سقف وافل

طراحی دال وافل می تواند با کمک نرم افزار و مقررات مانند طراحی اسلب های دیگر انجام شود.

پارامترهای طراحی این نوع سقف شامل ضخامت دال بالایی، ضخامت شبکه در تیرچه ها، عرض تیرچه ها و فاصله بین هر تیرچه می باشد.

همانطور که می دانید تیرچه های پیش ساخته در دال وافل مورد استفاده قرار نمی گیرند و عرض تیرچه ها بر اساس عرض دو لبه قالب وافل تعیین می شود. مشخصات صفحات وافل که در طراحی آن می تواند مورد توجه قرار گیرد به شرح زیر است:

  • ضخامت دال بالایی بین 60 تا 130 میلی متر است
  • عرض تیرچه ها بسته به عرض لبه های قالب بین 80 تا 150 میلی متر است.
  • تیرچه ها هر 915 میلی متر (حداکثر) در مرکز فاصله دارند. فاصله بستگی به اندازه قالب های وافل مورد استفاده دارد.
  • مقادیر ذکر شده در بالا ممکن است بسته به مقررات مورد استفاده در کشورهای مختلف متفاوت باشد.

 

مزایای سقف وافل

در این قسمت به برخی از مزایای سیستم سقف وافل اشاره خواهیم کرد.مهمترین مزیت سیستم سقف وافل حذف ستون های غیر ضروری است.

این ستون ها علاوه بر تاثیرات منفی بر معماری ساختمان، وزن و هزینه سازه را نیز افزایش می دهند. این سیستم دهانه‌های بزرگ‌تری را با مصالح و هزینه اجرایی کمتری فراهم می‌کند که ساخت و ساز را مقرون به صرفه‌تر و سازگار با محیط زیست می‌کند.

علاوه بر این در سیستم وافل تیرچه دو طرفه ، منجر به ظرفیت حمل بیشتر نسبت به دال های یک طرفه سنتی می شود.

سیستم وافل همچنین از نظر معماری ظاهری مطلوب در سقف ایجاد می کند که می تواند با استفاده از ایده های نورپردازی جذاب تر باشد.

در کنار این سیستم به دلیل وجود آرماتورهای تیرچه دو طرفه که شبکه‌ها را تشکیل می‌دهند، لرزش کمتری ایجاد می‌کند.

همانطور که قبلا ذکر شد یکی از مزایای سیستم دال وافل حذف تیرچه های پیش ساخته است که با حمل و نقل و ذخیره سازی در محل پروژه دشوار و هزینه بیشتری دارد. همچنین مواد قالب باعث جذب آب کمتر بتن و کیفیت بالاتر بتن می شود. در این حالت فرآیند ارتعاش بهتر و آسان تر انجام می شود.

نقد و بررسی کامل سقف وافل | تاریخچه سقف وافل

نقد و بررسی کامل سقف وافل | تاریخچه سقف وافل

 

سازه های مهم با اجرای سیستم سقف وافل

به دلیل مزایای فنی، اقتصادی و زیبایی شناختی سقف وافل، این سیستم در دهه های اخیر در بسیاری از سازه های مهم مورد استفاده قرار میگیرد.

دال های وافل بیشتر در سازه هایی مانند فرودگاه، سالن های صنعتی، پارکینگ های چند طبقه، سازه های تجاری و غیره کاربرد دارند که به برخی از آنها در زیر اشاره می شود:

تئاتر ملی سلطنتی در لندن از سیستم وافل استفاده میشود. این یکی از سه مکان برجسته هنرهای نمایشی با بودجه عمومی در بریتانیا است که بیش از 2000 صندلی دارد.

مترو واشنگتن دی سی یکی از پر رفت و آمدترین سازه های معماری بروتالیستی است. در این ساختمان از سیستم سقف وافل استفاده میشود. طرح‌های منسجم سازه‌های بتنی، وسایل برنزی و گرانیتی، روشنایی داخلی و تابلوها از نظر زیبایی شناختی این ایستگاه‌ها را متحد می‌کند.

 

انواع سقف وافل

دو نوع سیستم دال وجود دارد

  • سیستم دال آجدار یک طرفه
  • سیستم دال آجدار دو طرفه (سیستم وافل)

 

سیستم سقف وافل یک طرفه

دال وافل یک طرفه از یک سری تیرچه های کوچک بتن مسلح تشکیل میشود که با تیرهایی به هم متصل میشوند که به نوبه خود توسط ستون ساختمان حمل می شوند.

تیرهای t به تیرچه هایی معروف هستند که با قرار دادن میلگرد آجدار در پاشنه تیرچه و میلگرد بالایی در روی دال در یک فاصله ثابت تشکیل می شوند.

برای ایجاد تیرچه ها بین قالب های وافل همزمان با بتن دال ، بتن ریخته می شود و دال به فلنج ( بال ) تیر t تبدیل می شود.

 

سیستم سقف وافل دو طرفه (سیستم وافل)

این سیستم برای کاهش وزن دال های بتنی سنتی طراحی شد. فرم‌های گنبدی شکل، ماتریسی از حفره‌ها را ایجاد می‌کنند که با شیارهای متعامد احاطه میشوند، و یک پیکربندی دو طرفه بسیار مناسب برای دال‌هایی با دهانه بزرگ ایجاد می‌کنند.

فضای خالی بین حفره ها بار مرده سقف را کاهش می دهد زیرا ارتفاع آن قسمت از دال کمتر از یک دال تخت معمولی است.

این نوع دال به دال وافل معروف است زیرا شبیه به وافل هایی است که ردیف هایی از تیرها در زیر آنها قرار دارند.

دال وافل سقفی را ارائه می دهد که برای نصب انواع نورپردازی مناسب است و می تواند چشم انداز بهتری را ارائه دهد و در نتیجه ضریب زیبایی را افزایش دهد.

 

مزایای سقف وافل

در این نوع دال تنش کششی در سمت کشش دال حذف می شود. مقاومت بتن در کشش بسیار ناچیز است و از این رو از بین بردن قسمت اعظم بتن کششی با استفاده از قالب‌های وافل انجام می‌شود.

  • اجرای سازه های کوچک مانند خانه های آپارتمانی، هتل ها با سیستم وافل مهانیت بسیار مقرون به صرفه است .
  • دهانه های دال بلند را می توان از طریق دال های آجدار و سقف های وافل ساخت. در بسیاری از موارد دهانه های بلند در ساختمان مطلوب است. سقف های آجدار یا وافل راه حلی آسان برای این منظور هستند.
  • ارائه مزایای معماری تمام انواع نورپردازی را می توان به راحتی در فاصله بین تیرچه ها نصب کرد که می تواند از نظر معماری زیبا باشد.
  • ضخامت دال ، دال های آجدار یا وافل کمتر از سایر سیستم های دال است. بنابراین وزن دال کاهش می یابد. این صرفه جویی در وزن می تواند در ویژگی های ساختاری تغییر کند.
  • دال وافل سبک تر و سفت تر از یک دال مسطح معادل است.
  • کاهش وسعت پی ها با کاهش بار نهایی.
  • سقف شکل بسیار خوبی را ارائه می دهند که در آن ارتعاش دال یک مسئله قابل دوام است.

 

قیمت سقف وافل

هزینه سقف وافل به عوامل مختلفی بستگی دارد. حجم و قیمت روز آرماتور، بتن مصرفی ، هزینه اجرا، حقوق پرسنل اجرا، خرید یا اجاره قالب وافل و افزودنی های بتن از جمله عواملی هستند که بر قیمت سقف وافل تاثیر می گذارند.

دانستن قیمت این اقلام به شما کمک می کند تا در امور مالی ساخت و ساز دقت بیشتری داشته باشید و با توجه به بودجه خود برنامه ریزی کنید.

اگر قصد استفاده از سقف وافل را دارید به مراکز معتبری که تخصص لازم را در فروش انواع این نوع سقف و قالب های آن دارند مراجعه کنید.

این مراکز محصولات خود را با بهترین قیمت و با ضمانت به شما عرضه می کنند.

نقد و بررسی کامل سقف وافل | تاریخچه سقف وافل

نقد و بررسی کامل سقف وافل | تاریخچه سقف وافل

سخن نهایی

سقف وافل با معماری خاص خود به شکل وافل است و می توان از آن برای دهانه های بزرگ در ساختمان های عمومی استفاده کرد.

صرفه جویی در مصرف میلگرد و بتن که از مهم ترین مصالح ساختمانی به شمار می روند، از نکات مثبت این فناوری است.

نقد و بررسی کامل سقف وافل | تاریخچه سقف وافل

پست مرتبط

Enter your keyword