با مزایا و معایب سقف وافل بیشتر آشنا شویم

با مزایا و معایب سقف وافل بیشتر آشنا شویم

با مزایا و معایب سقف وافل بیشتر آشنا شویم

معرفی سقف وافل 

با مزایا و معایب سقف وافل بیشتر آشنا شویم

قبل از پرداختن به مزایا و معایب سقف های وافل، به ماهیت این نوع سقف ها خواهیم پرداخت.

سقف وافل نوعی سقف بتنی زیبا است که به دلیل مزایای فراوان در معماری و ساخت و ساز بسیار محبوب است. مطالعات تاریخی و باستان شناسی نشان می دهد که هزاران سال است که بشر از سقف های وافل برای ساخت سقف استفاده می کرده است.

یکی از نمونه های رواج این گونه سقف ها در گذشته، طاق تخت جمشید دوره هخامنشی است که نوعی سقف وافل محسوب می شد. علاوه بر این می توان به بنای تاریخی آکروپلیس یونانی اشاره کرد که بین سال های 429 تا 461 قبل از میلاد ساخته شده و دارای سقف وافل است.

در دوره معاصر در ایران سازه هایی با سقف وافل ساخته شد که از جمله آنها می توان به ساختمان کتابخانه ملی، فرودگاه تبریز، راه آهن تهران، ساختمان چندین دانشگاه، ساختمان نظام مهندسی یزد و … اشاره کرد. موزه هنر مونترال کانادا، تئاتر ملی لندن، کتابخانه مرکزی سن دیگو، آمریکا و غیره نیز نمونه های خارجی با سقف وافل هستند.

با مزایا و معایب سقف وافل بیشتر آشنا شویم

درک مزایا و معایب سقف های وافل به شما کمک می کند تا نوع سقف مناسب برای پروژه خود را انتخاب کنید. پس اگر به دنبال اطلاعات بیشتر در زمینه سقف وافل، ساخت و مقایسه سقف وافل با سقف تیرچه بلوک، قیمت تیرآهن و قیمت نهایی میلگرد هستید، تا پایان این قسمت با ما همراه باشید.

 

انواع سقف وافل

با بیان ساده روش های زیادی برای اجرای سقف در سازه های مختلف وجود دارد که استفاده از هر روش بستگی به شرایط آب و هوایی، اقلیم، بافت اجتماعی، فرهنگی و جغرافیایی آن کشور دارد. از جمله انواع اجرای سقف در سازه های مختلف می توان به سقف های کامپوزیت، سقف تیرچه بلوک، عرشه فولادی و … اشاره کرد.

سقف وافل یکی از راه های اجرای سقف بتنی است که علت نامگذاری آن به سقف وافل به دلیل شکل توری نهایی و مربعی شکل سقف است که پس از ساخت و اجرای سقف به دست می آید.

قالب این سقف قطعه ای است که می تواند از کامپوزیت یا پلاستیک ساخته شود و در اندازه های مختلف باشد. سقف وافل برای مکان ها و سازه هایی با دهانه های بلند مناسب است. این نوع سقف با توجه به کاربرد به دو نوع وافل یک طرفه و وافل دو طرفه تقسیم می شود.

 

سقف وافل یک طرفه

سقف های وافل یک طرفه به سبب نوع باربری یک طرفه مشابه سقف های تیرچه بلوک هستند. این سقف از دال های بتنی با تیرهای یک طرفه تشکیل شده و عمدتاً در دهانه های کوتاه استفاده می شود.

قالب های یک طرفه قطعات پلاستیکی u شکلی هستند که توسط پین های مخصوص به همراه قسمت های انتهایی در محل اجرا به یکدیگر متصل می شوند. این اتصال منجر به تشکیل یک قالب یکپارچه به شکل مستطیل می شود.

در این مدل سقف، تیرها در یک جهت قرار می گیرند و به همین دلیل مصرف کلی آرماتور کاهش می یابد. بنابراین، از نظر اقتصادی، اجرای سقف وافل یک طرفه نسبت به سقف وافل دو طرفه منطقی تر است.

 

سقف وافل دو طرفه

از نام این نوع سقف مشخص می شود که باربری سقف  به دو جهت انجام می شود. این سقف امکان ایجاد بازشوهای بلند در سازه را فراهم می کند.

از قالب قابلمه برای ساخت سقف وافل دوطرفه استفاده می شود، زیرا نیروها در سقف وافل دو طرفه در دو جهت انتقال می یابد. به این معنی که بارهای زنده و مرده سقف به تمام تیرهای اطراف منتقل می شود.

در نتیجه حداکثر بازشو سقف وافل بسته به یک طرفه یا دو طرفه بودن آن متفاوت است. قیمت سقف وافل دو طرفه بالاتر از سقف وافل یک طرفه است و از استحکام و دوام یکسانی برخوردار است.

با مزایا و معایب سقف وافل بیشتر آشنا شویم

با مزایا و معایب سقف وافل بیشتر آشنا شویم

زیبایی و ظاهر سقف وافل

زیبایی ظاهری سقف وافل می توان آن را به یکی از انتخاب های محبوب معماران در کارهای مختلف معماری تبدیل کند. در این نوع سقف از قالب های غیر دائمی استفاده می شود. به همین دلیل در سطح زیرین سقف بدون اجرای سقف کاذب ظاهری زیبا و منحصر به فرد به دست می آید.

استفاده از سقف وافل در ساختمانهای با کاربری های مختلف می تواند زیبایی و جذابیت فضا را دو چندان کند. دلایل محبوبیت سقف وافل به شرح زیر است:

قرارگیری قالب هایی با فاصله یکسان نقطه ای زیبا و چشم نواز در سقف ایجاد می کند.

اگر کیفیت سقف وافل بالا باشد می توانید بدون صرف هزینه اضافی آن را زیبا کنید.

مشبک بودن سطح زیرین این سقف و زیبایی آن باعث بی نیازی به نصب سقف های کاذب می شود.

فضای خالی در قسمت پایینی قالب به شما این امکان را می دهد که آنها را بهتر نورپردازی و رنگ آمیزی کنید.

 

اهمیت ساخت قالب وافل

قالب وافل را می توان قطعه ای از پلاستیک با اندازه های مختلف دانست که برای حذف بتن ناکارآمد در دال های بتنی استفاده می شود.

بتن ناکارآمد به بخشی از دال بتنی گفته می شود که تحت تنش فشاری قرار نمی گیرد و هیچ گونه میلگرد تقویت کننده را در خود نگه نمی دارد.

بنابراین، در واقع، قالب وافل با حذف موثر بتن، وزن سازه را کاهش می دهد و جذب انرژی لرزه ای را کاهش می دهد. در سال های اخیر این قالب ها از پلی پروپیلن ساخته می شوند که می توان از آن بارها استفاده کرد.

 

مزایای فنی سقف وافل

نمی توان انکار کرد که سقف وافل یکی از پرطرفدارترین سقف ها جهت اجرا کردن در ساختمان های متفاوت بوده است، ولی مزایا و معایب سقف وافل چیست؟ در سطر پایین، مزایای فنی و عملیاتی سقف وافل را به شکل کامل بررسی می کنیم:

توانایی اجرای بازشو های طولانی تر

این سقف به صورت دال دو طرفه عمل می کند و دارای مقطع t شکل است.

وزن مرده سقف را کاهش دهید

حجم بتن مورد نیاز نسبت به سقف های دیگر کمتر است.

حفاظت در مقابل آتش

بلوک های ناهموار در این سقف از گسترش آتش جلوگیری می کند.

عملکرد لرزه ای بهتر

کاهش وزن مرده سقف و کاهش وزن سازه، ساختمان را در برابر زلزله ایمن تر می کند.

فضای بهینه برای عبور تاسیسات

میزان بتن ریزی را کاهش دهید

در اجرای سقف وافل میزان بتن ریزی کاهش می یابد که منجر به کاهش وزن مرده و کاهش هزینه های مصالح مصرفی می شود.

کاهش هزینه های مرتبط با ساخت اسکلت

در اکثر پروژه ها با استفاده از سقف وافل، هزینه نهایی مربوط به ساخت اسکلت کاهش یافته است.

 

مزایای عملیاتی سقف وافل

مزایای عملیاتی سقف وافل عبارتند از:

تسریع در تکمیل پروژه

طراحی سقف وافل نیازی به ابزار ویژه و همچنین نیروی کار خاص ندارد. به طور کلی سرعت طراحی و تکمیل پروژه به میزان قابل توجهی افزایش می یابد.

ابزار مورد نیاز برای ساخت سقف را کاهش دهید

کم کردن ابزارهای لازم می تواند به طراحی همزمان چندین پروژه کمک کند.

 

مزایای سقف وافل از دیدگاه زیست محیطی

مزایای زیست محیطی سقف وافل به روش زیر است:

کم کردن نخاله ساختمانی

ویژگی سقف وافل با کم کردن بلوک های دفنی در سقف و حذف زباله های موجود است.

قابلیت استفاده از قالب وافل برای چندین دفعه

قالب وافل به شیوه ای ساخته شده است که می توان از آن مجددا استفاده کرد. این مزیت به کاهش هزینه های ساخت و ساز و حفظ محیط زیست کمک می کند.

افزایش کارایی و سرعت ساخت در هنگام استفاده از سقف های وافل

یکی دیگر از مزایای سقف وافل افزایش بهره وری و سرعت اجرا است. اما چگونه این کار انجام می شود؟ در طراحی سقف وافل می توان ستون ها را جابجا کرد و از نظر معماری در نقاط غیر حساس قرار داد. نتیجه کاهش تعداد ستون ها، تیرها، آرماتورها، قالب ها و هزینه های اضافی ، افزایش سرعت کار و تکمیل سریعتر پروژه ها است.

با مزایا و معایب سقف وافل بیشتر آشنا شویم

سخن نهایی 

سقف وافل یکی از سقف های بتنی به شمار می رود. که از قالب های وافل استفاده می کند که سبک بوده و وزن کلی سازه را کاهش می دهد. از طرفی از این سقف ها برای دهانه های بالای 12 متر استفاده می شود و از آنجایی که این سقف ها شبیه نان وافل هستند به آنها سقف وافل گفته می شود ، وجود این حفره ها در سقف ، زیبایی سقف را چند برابر می کنند .

با مزایا و معایب سقف وافل بیشتر آشنا شویم

پست مرتبط

Enter your keyword