زیرسازی سقف وافل یکطرفه | سقف وافل چگونه ساخته می شود
سقف وافل چگونه ساخته می شود؟
زیرسازی سقف وافل یکطرفه | سقف وافل چگونه ساخته می شود
برای درست کردن زیرسازی سقف وافل یکطرفه باید هر یک از مراحل زیر را انجام دهید:
-
زیرساخت سقف
-
قالب چینی سقف
-
بتن ریزی
-
جدا کردن قالب
زیرسازی سقف وافل یکطرفه
سقف وافل را می توان یکی از بهترین سقف های بتنی و مصرفی دانست که مزایای فنی و اقتصادی زیادی دارد.
در ساخت این نوع سقف از قالب های مخصوصی به نام قالب وافل استفاده می گردد که به کاهش وزن و بار مرده سازه کمک می کند.
اگر با این مدل سقف ها آشنایی داشته باشید، حتما به زیبایی خاص قسمت زیرین این نوع سقف توجه کرده اید. در ادامه مطلب زیرسازی سقف وافل یکطرفه ما را تا آخر همراهی کنید.
برای طراحی سقف وافل به چه وسایلی نیاز داریم؟
امروزه با پیشرفت و فناوری تکنولوژی، نرم افزارهای طراحی زیادی وجود دارد که هر کدام برای هدف خاصی استفاده می شوند.
طبق مقررات در این خصوص می توان از برنامه های طراحی سازه مانند طراحی سقف وافل در ایتبس و safe برای این منظور استفاده کرد. البته دستورالعمل ها و مقررات مختلفی در این مورد وجود دارد که در ایران طراحی سریعی در این امر ندارد و باید یک روند واحد را طی کند.
سقف وافل بتنی و انواع آن
برای سقف وافل دو نوع مقطع در نظر گرفت که هر یک از آنها به شرح زیر است:
سقف وافل یک طرفه که برای بازشوهای کوچک استفاده می شود.
سقف وافل دو طرفه برای بازشوهای بزرگ استفاده می شود.
زیرسازی سقف وافل یک طرفه و طراحی آن چگونه است؟
به طور کلی طراحی و اجرای سقف وافل یک طرفه نیز میتوان شبیه سقف های تیرچه بلوک که با استفاده از جداول اجرای تیرچه با توجه به طول دهانه ارائه و اجرا کرد.
با توجه به شباهت های این دو نوع سقف، قالب های وافل را می توان با سقف های متشکل از تیرچه بلوک یا تیرچه یونولیت جایگزین کرد.
البته برای این کار ابتدا باید تایید آن را از مهندس ناظر پروژه بگیرید. در چنین مواردی لازم است عملیات بتن ریزی به صورت جامع انجام شود تا اینکه تیرچه ها درجا اجرا شود.
قالب وافل یک طرفه چیست؟
برای ساخت سقف وافل یک طرفه از قالب مخصوص استفاده می شود. در حقیقت می توان این قالب ها را به صورت موقت روی سقف قرار دهید تا سقف بتنی ساخته شود.
پس از طی مراحل بتن ریزی و در پایان کار، این قالب از سقف جدا می شود. انتقال دادن بار و فشار روی سقف در سقف وافل یک طرفه در یک جهت انجام می شود.
به عبارت ساده، سقف وافل یک طرفه شبیه سقف تیرچه ای یک طرفه است، زیرا آنها دارای قالب های پلاستیکی دائمی یونولیت هستند. این قالب ها به گونه ای طراحی شده اند که عملکرد تیرها را به صورت مستطیل تداعی کنند.
مزایای استفاده از زیرسازی سقف وافل یک طرفه چیست؟
حالا آیا می دانید زیرسازی سقف وافل یک طرفه چیست؟
خوب است با فواید آن آشنا شوید تا دلیل کاربرد زیاد آن در سازه ها را بهتر درک کنید. در مقایسه هزینه سقف با تیرچه های پیش ساخته با قالبهای وافل یکطرفه، باید به هزینه کمتر قالبهای وافل یکطرفه توجه کرد. این هزینه کم به دلیل استفاده مکرر از این نوع قالب ها است.
به طور نهایی،حدود 70٪ از کل مساحت سقف باید قالب وافل یک طرفه باشد. ستون ها، دهانه ها، پله ها، آسانسورها، تیرها و … 30 درصد باقیمانده مساحت سقف را می سازند که لزومی به قالب چینی ندارند.
در واقع این قالب ها این قسمت های سقف را نمی پوشانند. مزیت دیگر امکان ترکیب این نوع قالب ها است که مربوط به پروژه های دیگر نیز می باشد.
از دیگر ویژگی های سقف وافل باید به کاهش استفاده میلگرد مصرفی اشاره کرد که دلیل اصلی قرار دادن تیرها در یک جهت و همزمان می باشد. برای اجرای این نوع سقف باید قسمت های مختلف قالب را در کنار یکدیگر قرار داد و در نهایت با اتصال قطعات با پیچ و مهره، شکل کلی قالب های وافل مستطیلی به دست می آید.
استفاده از سقف وافل یک طرفه در ساخت و ساز چیست؟
این نوع سقف ها را می توان در بسیاری از سازه ها استفاده کرد، بنابراین در سازه های فلزی نیز کاربرد دارند، البته جزئیات خاصی برای این کار وجود دارد.
اکثر مردم بر این باورند که سقف وافل یک طرفه می تواند ظاهر ساختمان ها و خانه ها را زیباتر کند و گزینه اقتصادی بهتری است.
با توجه به ظاهر زیبای این مدل سقف، طراحان می توانند آزادانه از تزئینات در اجرای آن استفاده کنند. در این شرایط رنگ آمیزی کردن سقف به شکل مستطیل، قرار دادن لامپ ها، اجرای نورپردازی و … قابل اجرا می باشد.
به طور کلی از زیرسازی سقف وافل یک طرفه برای ساخت سقف هایی با دهانه بیشتر از ۱۲ متر و یا در مکان هایی که نیاز به کاهش وزن سقف است استفاده می شود. ایستگاه های مترو، فرودگاه ها، سالن با کاربری های مختلف و … گزینه های مناسبی برای تحقق این سقف هستند.
نحوه محاسبه قیمت سقف وافل
برای اجرای این نوع سقف های وافل از مصالح مختلفی مانند بتن، قالب، میلگرد و … استفاده می شود که قیمت و میزان مصرف هر کدام از آنها در قیمت نهایی سقف تاثیرگذار است.
سرعت اجرا
این مدل از سقف های وافل سریعتر از انواع دیگر مانند kubiax و ubot اجرا می شود. در سقف های وافل یک طرفه از جک های کمتری برای اجرا استفاده می شود و می توان گفت وافل مستقیماً روی زیرسازی قرار داده می شود. علاوه بر این، به دلیل اجرای همزمان آرماتوربندی، کار با سرعت بیشتری انجام می شود.
بتن مورد استفاده در زیرسازی سقف وافل یک طرفه چیست؟
عامل اصلی که می تواند میزان مصرف بتن در سقف وافل را کاهش یا افزایش دهد، اندازه دهانه در سقف است. برای محاسبه دقیق میزان مصرف بتن باید پس از تعیین و محاسبه ضخامت دال این کار را انجام داد. البته با افزایش اندازه دهانه به بتن بیشتری نیاز خواهید داشت. لازم به ذکر است که اندازه قالب ها را می توان از دیگر عوامل موثر در مقدار بتن مصرفی نام برد.
برای خواندن مقاله مشخصات و روش اجرای سقف وافل در سایت مهانیت کلیک کنید.
مراحل زیرساخت سقف وافل یکطرفه
نخستین قدم در تشکیل سقف وافل اجرای شبکه جک یا داربست می باشد.
اگر خواستید جایگزینی جهت پروفیل ها بگذارید، لوله ها بهترین انتخاب هستند. با این روش، پروفیل ها به سبب ویژگی ها و ساختارشان نسبت به لوله ها ارجحیت بیشتری دارند.
یکی دیگر از عواملی که می توان جهت زیرسازی سقف وافل استفاده نمود چهار برش می باشد. هر دو انتخابی که گفتیم به شکل گسترده برای زیرساخت استفاده می شوند و از جهاتی مفید هستند.
به طور نهایی برای کف سقف وافل باید دو شبکه عمود بر هم طراحی شود. قالب های وافل باید طوری تنظیم شوند که پاشنه های آنها فقط در یک ردیف باشد. همچنین ردیف دیگری از پروفیل ها در زیر ردیف بالایی قرار دارد که نقش انتقال بار به جک، داربست و سکوهای نگهدارنده را دارد.
نحوه انتخاب پروفیل مناسب و چیدمان قالب وافل
این پروفایل برای استفاده در شبکه بالایی یا لوله و پروفیل های گرد مناسب نیست زیرا نشیمنگاه وافل روی این پروفیل های گرد بسیار ضعیف عمل می کند و فضای کمی را اشغال می کند.
به همین دلیل در صورت استفاده از لوله، زیر هر سقف وافل باید دو پروفیل قرار داد در نتیجه که اگر از لوله، مربع یا قسمت های دیگر به شکل مربع یا مستطیل استفاده می کنید، سطح کار صاف است و پروفیل می تواند در جای پایه ها یا تیرهای قالب وافل قرار گیرد و عملکرد خوبی در مقایسه با پروفیل دایره ای دارد.
به همین گونه در تشکیل سقف وافل استفاده کردن از مقاطع مستطیلی و همچنین مربعی پیشنهاد خوبی است و نحوه چیدمان آن به مدل سقف بستگی دارد.
استفاده از انواع پروفیل و ابعاد مورد نیاز برای آن دسته بندی جداگانه ای دارد. کف سقف وافل به عواملی مانند ضخامت و بار ساختمان بستگی دارد. بنابراین استفاده از پروفیل در ابعاد 40*60 و 40*80 بسیار متداول و توصیه می شود.
قالب های وافل در هم تنیده
یکی دیگر از موارد مهمی که در سقف وافل باید از آن استفاده کنید، به هم پیوستگی قالب های وافل است که به دو صورت می توان آن را بیان کرد که یکی از آنها استفاده کردن از ارماتورهای u شکل می باشد.
در این وضعیت، هنگامی که قالب های سقف وافل پشت سر هم قرار می گیرند، گیره هایی به شکل U درست میشود و در زیر قسمت پایینی قرار می گیرند تا قالب ها را محکم تر در کنار هم نگه دارند و به کارگران و بتن اجازه کار می دهند.
پس از باز شدن سقف، سیم ها نیز با آن باز شده و با سقف وافل به سقف بعدی منتقل می شوند. نوع دیگری از قفل ضمیمه بستگی به قالب وافل می باشد. در این نوع طراحی ابتدا محورها با استفاده از قفل های نگهدارنده به یکدیگر متصل می شوند.
سخن نهایی
زیرسازی سقف وافل یکطرفه آسانتر از برخی سقف های موجود است. با این کار می توان وزن نهایی ساختمان را کاهش داد این به دلیل کاهش مصرف بتن است. در نهایت اگر تمامی لوازم مورد استفاده در این نوع سقف سازی به درستی قرار گیرند، استحکام و سفتی نهایی نیز افزایش می یابد.’
زیرسازی سقف وافل یکطرفه | سقف وافل چگونه ساخته می شود