ده مزیت استفاده از سقف وافل | انواع سقف وافل
سقف وافل
ده مزیت استفاده از سقف وافل | انواع سقف وافل
در معماری نوین از سقفهای مختلفی برای ساختمانها میتوان استفاده کرد.
سقف وافل یکی از روشهای اجرای سقف بتنی است که ظاهری مشبک دارد و به علت شباهت آن به نان وافل به سقف وافل معروف است. این سقف برای ساختمانهای معمولی مسکونی ، ویلا سازی ، ساختمان های با ارتفاع زیاد و انواع اسکلت بتنی یا فلزی و سازه های دارای دهانههای بلند کاربرد دارد.
زیبایی و استحکام بالا و وزن کمتر و همچنین هزینه اجرای پایینتر سقف وافل نسبت به سقفهای دیگر سبب می شود با استقبال زیاد مهندسان روبرو شود. برای اینکه بیشتر با سقف وافل آشنا شوید با ما تا پایان مطلب همراهی کنید.
انواع سقف وافل
برطبق بررسیهای باستان شناسان، سقف وافل از 2500 سال پیش مورد استفاده قرار میگرفت. در بناهای بازمانده از دوران هخامنشیان و همچنین در یونان این سقفها مشاهده شده است و امروزه با پیشرفت علم و تکنولوژی آنها را به شکلهای امروزی میبینیم.
در این سقفها از قالبهای خاصی استفاده میشود که به راحتی جدا می شوند و در پروژههای بعدی نیز قابل استفاده هستند.
برای مکان های مختلفی از جمله ساختمانهای مسکونی ، ویلا ، تجاری، فرودگاهها، سالن کنفرانس و … از این سقف بهره میبرند.
در ادامه ی مقاله به بررسی انواع سقف وافل میپردازیم.
سقف وافل یک طرفه
سقف وافل یکطرفه، بیشتر برای دهانههای کوتاه مورد استفاده قرار میگیرد. قالبهایی که برای آنها استفاده میشود مستطیلی شکل است و عملکرد آن به صورت دال یکطرفه است. در این روش، میلگردها در یک جهت قرار میگیرند. به همین دلیل از میلگردهای کمتری نسبت به سقف دوطرفه استفاده میشود و در نتیجه هزینه کمتری صرف اجرای سقف یکطرفه میشود.
سقف وافل دو طرفه
سقف وافل دوطرفه بیشتر در ساختمانهایی که دهانه بلندی دارند مورد استفاده قرار میگیرد. قالبهایی که برای این سقف استفاده میشوند مربعی شکل است و عملکرد آن به صورت دال دوطرفه است. در این روش، میلگردها در دو جهت سقف قرار میگیرند.
چون تعداد میلگردهای مورد استفاده برای آن نسبت به سقف وافل یکطرفه بیشتر است، هزینه بالاتری در اجرای این سقف پرداخته میشود اما مقاومت، استحکام، ایمنی ویکپارچگی این نوع سقف بیشتر از نوع یکطرفه است.
ده مزیت استفاده از سقف وافل
سقف وافل، یکی از روشهای اجرایی است که امروزه مهندسان و سازندگان سقف از آن استفاده میکنند. این سقف بتنی، ظاهر شکیلی داشته و علاوه بر ساختمان های مسکونی ، تجاری ، ویلا ، پارکینگ های طبقاتی ، مدارس ، برای ساختمانهای با سقفهای با دهانههای بیشتر از ۱۲ متر و مکانهایی مانند فرودگاهها، سالنهای آمفی تئاتر و … استفاده میشود.
این سقف از مزیت اقتصادی و فنی بسیاری برخوردار بوده و به دلیل مزایای فراوانی که دارد توجه بسیاری را به خود جلب کرده است. ما در این مطلب قصد داریم شما را با ده مزیت استفاده از سقف وافل آشنا کنیم؛ پس اگر علاقمند هستید در مورد مزایای این سقفها بدانید با ما تا انتهای مطلب همراهی کنید.
حجم بتن ریزی و مقدار میلگرد مصرفی کاهش می یابد
از مزایای سقف وافل مهانیت وزن کم آنها در مقایسه با سیستمهای دیگر مانند سقف کوبیاکس، بابلدک ، یوبوت، پیشتنیده و تیردال است. وزن کم سقف وافل، سبب میشود از بتن و میلگرد کمتری استفاده شود، بهگونهای که براساس محاسبات انجام گرفته، هزینه سازه و سقف در این سیستم حدود ۲۰ تا ۴۰ درصد کمتر از سقفهای مشابه است. چون بار مرده ساختمان در این سقفها کمتر است ابعاد ستونها، تیرها، ضخامت پی و دیوارهای برشی هم کاهش مییابد.
در سقفهای مجوف با قالب ماندگار بتنریزی را در دو مرحله انجام میدهند و بتن بیشتری مصرف میشود، اما چون در سقف وافل بتنریزی در یک مرحله صورت میگیرد تکمیل پروژه با قیمت کمتری انجام میشود.
اجرای آن آسان است و به نیروی کار متخصص نیاز نیست
اجرای آسان سقف وافل سبب میشود بتوان از اکیپهای سنتی آرماتوربندی برای اجرای اسکلت بهره برد. به همین دلیل نیازی نیست حتما اکیپ متخصص به کار گرفته شود. با آموزش و نظارت بر اجرای اکیپهای سنتی میتوان سقف وافل را بهخوبی اجرا کرد. در نتیجه نیاز به پرداخت هزینه زیاد برای استخدام نیروهای متخصص نیست.
هزینه های قالب بندی و آرماتوربندی کاهش می یابد
قالبهای وافل در سقف وافل بهصورت مدولار با سرعت بالایی در کنار هم و روی زیرسازی سقف قرار میگیرند و انجام آرماتوربندی سقف به صورت درجا خواهد بود.
عوامل دیگری که سبب کاهش هزینه میشود مربوط به زیرسازی ساده سقفهای وافل و حذف تیرهای میانی و تیرچههای پیشساخته و آویزها میشود. این امر در کاهش زمان اجرای سقف و هزینههای قالببندی و آرماتوربندی موثر است.
اگرچه به عقیده برخی مهندسان، قیمت سقف وافل بالا است اما این موضوع صحت ندارد چرا که درست است هزینه آرماتوربندی تیرچههای درجا به میزان هزینههای اجرای سقف افزوده میشود ولی در عوض سبب حذف هزینههایی مانند خرید تیرچه و حمل به کارگاه و طبقات میشود که در نتیجه کاهش هزینهها را در پی دارد.
هزینه اجرای تأسیسات با توجه به حذف تیرهای میانی کاهش می یابد
در سقفهای سنتی اغلب از تیرهای میانی استفاده میشود که عبور تاسیسات را با مشکل مواجه میکند و به افزایش هزینه اجرا میانجامد.
همچنین این تیرها ضخامت سقف را افزایش داده و ارتفاع مفید را کم میکند.
اما در سقف وافل دوطرفه تیرهای میانی حذف شده و بهراحتی میتوان به سقف تخت و بدون آویز دسترسی پیدا کرد. به این ترتیب بدون اینکه به این تیرها آسیبی برسد بهراحتی اتصالات و مسیر انتقال تاسیسات اجرا میشود.
انواع بلوک و تیرچه های پیش ساخته از سازه حذف می شود
در سقفهای وافل به جای بلوک سیمانی یا پلی استایرن از قالب وافل استفاده میشود. این قالبها غیرماندگار هستند و میتوان بعد از استفاده از سقف جدا کرد و مجددا از آنها استفاده نمود، بهگونهای که ممکن است تا ۵۰ بار هم قابل استفاده باشند. که این ویژگی از نظر اقتصادی نسبت به سقفهای دیگر بسیار خوب است.
استفاده از تیرچههای متعامد به صورت درجا برای آرماتوربندی و بتنریزی سبب میشود نیازی به تیرچه پیشساخته یا تیرچه دوبل نباشد.
سقف وافل دهانه های بلند و تعداد ستون های کمتری دارد
سیستمهای سنتی که در ستونگذاری محدودیت دارند و نمیتوان به فضاهای بزرگ بدون ستون دسترسی پیدا کرد.
برعکس سیستم های سنتی سقف وافل این قابلیت را دارد که در دهانههای بزرگ ایجاد شود؛ از طرفی کاهش تعداد ستونها سبب میشوند هزینه اجرای این سقف نسبت به سقفهای سنتی کمتر باشد.
امکان جانمایی نامنظم ستون ها و تعبیه بازشوهای بزرگ وجود دارد
در سقفهای سنتی محدودیتهایی در ایجاد دهانه وجود دارد. و چون لازم است مابین تمام ستونها تیرچه وجود داشته باشد، در طراحی آنها باید ستونها در هر دو امتداد، هم راستا قرار گیرند، که سبب میشود نتوان از فضا استفاده کرد.
در سقف وافل نیازی به ستونگذاری منظم نیست. به دلیل انعطافپذیری بالای سقف وافل در جانمایی ستونها، مهندسان معمار آزادی عمل بیشتری در اجرای سقف وافل دارند.
تعداد پارکینگ ها را می توان با کاهش تعداد ستون ها افزایش داد
یکی از محدودیتهای سیستمهای سنتی تامین فضا و پارکینگ است، که به علت محدودیت دهانه و تعداد بالای ستونها تامین پارکینگ مورد نیاز امکان پذیر نیست.
اجرای سقف وافل میتواند این مشکل را رفع کند. در این روش میتوان ستونهای مزاحم را حذف کرد و با بازنگری در ستونگذاری و چیدمان دوباره پارکینگها، فضای مناسب برای تعداد پارکینگ را افزایش داد.
سیستم های سقف وافل را میتوان در ساختمان های فلزی و بتنی اجرا کرد
در ساخت و سازهایی که از سیستمهای فلزی استفاده میشود علاوه بر اینکه هزینه اجرای آنها بالا است در مقابل آتش، مقاومت ضعیفی دارند.
اما سیستم های بتنی اینگونه نیستند و در برابر آتش مقاوم هستند. در سیستم سقف وافل بتنی از هیچ نوع بلوک پرکننده استفاده نمیشود. علاوه بر اینکه اغلب تیرهای فرعی و اتصالات آنها حذف میشوند در برابر آتش هم مقاومت بالایی را نشان میدهند.
سخن پایانی
سقف وافل نسبت به سقفهای دیگر مزایای زیادی دارد. هم مدت زمان اجرای آن نسبت به سقفهای دیگر کمتر است و هم از لحاظ اقتصادی به صرفهتر است.
این سقف برای دهانههای بزرگ کاربرد دارد. وزن پایین، نحوه اجرای آسان، استفاده نکردن از مصالح گرانقیمت و… سبب شده است امروزه در صنعت ساختمانسازی مورد توجه مهندسان قرار گیرد. ما در این مقاله مزایای استفاده از سقف وافل را برشمردیم. اگر با سوال یا ابهامی مواجه هستید با ما ارتباط بگیرید.
ده مزیت استفاده از سقف وافل | انواع سقف وافل