سقف های سنتی | انواع سقف های سنتی
انواع سقف های سنتی
سقف های سنتی | انواع سقف های سنتی
انواع سقفها بهصورت شیبدار، طاقدار، گنبدی و ترکیبی هستند. قدیمیترین سقفها را نوع کاهگلی میدانند که بهصورت شیبدار بوده که در ترکیب آنها از کاه، گل، نی و خشت و …استفاده میشد.
هنوز از آنها در برخی مناطق روستایی بهره میبرند. بعد از آن ، از سقفهای دیگری در مناطق مختلف ایران استفاده می شود . ما در مطلب امروز قصد داریم سقفهای سنتی و برخی سقفهای مدرن کنونی را معرفی کنیم. پس همراه ما باشید.
سقف های سنتی
بالاترین قسمت هر ساختمانی سقف آن است. انواع سقفها از گذشته تاکنون در شکلها و اندازههای مختلفی به وجود آمدهاند. سقفهای سنتی، سقفهایی هستند که اگرچه در گذشته بهعلت اینکه از سقفهای جدید خبری نبود بسیار مورد استفاده قرار میگرفت ولی امروزه از آنها تنها در موارد محدودی استفاده میشود.
سقف های چوبی
در ساختمانهای چوبی و در مناطقی که در آن چوب فراوان وجود دارد و قیمت بالایی ندارد از سقف چوبی استفاده میشود. سقفهای چوبی به این ترتیب ساخته میشود که با تختههایی که عرض کمی دارند و نازک هستند روی تیرهای چوبی گرد را میپوشانند. روی تختهها هم پوشال یا حصیر میگذارند سپس شفته آهکی یا بتن سبک را روی تخته و پوشال پخش میکنند.
سقف های طاق ضربی
از قدیمیترین و سنتیترین سقفها میتوان سقف طاق ضربی را نام برد. بهعلت اینکه استفاده از آن راحت است و هزینه ساخت پایینی دارد و میتوان بخشهایی از ساختمان را بعد از استفاده از سقف طاق ضربی تغییر داد، هنوز استفاده از این سقف رواج دارد. یکی از روشها و مصالحی که برای پوشش این سقفها استفاده میشود بهره بردن از تیرآهن و طاق ضربی آجری است.
برای اینکه این نوع سقف را اجرا کنند بعد از اینکه دیوارها را کامل کردند به قالب بندی و آرماتورگذاری اقدام کرده و بتنریزی آن را بهصورت کلاف انجام میدهند. برای بتنریزی، ورقهای فلزی را در محل نصب تیرآهنها در بتن محکم میکنند و در ادامه تیرآهنهای سقف را روی صفحات قرار میدهند. معمولا تیرآهنهای طاق ضربی بین 90 تا 110 سانتیمتر فاصله دارند.
سقف طاق ضربی را با آجر فشاری و ملات گچ و خاک درست میکنند. به این ترتیب که آجر فشاری را با ضربه دست و با کمی فشار با ملات گچ وخاک به صورت قوسی کنار هم میگذارند. دلیل اینکه این سقف را بهصورت قوسی درست میکنند این است که بار وارده را از سقف به تیرهای فرعی منتقل میکنند. یکی از معایب این سقف لرزش بیش از اندازه آن است. حتی اگر روی آن راه بروید میلرزند. معمولا برای اینکه جلوی این مشکل را بگیرند میلگردها را به صورت ضربدری بین تیرهای فرعی قرار میدهند.
سقف تیرچه بلوک
امروزه این سقفها بسیار مورد استفاده قرار میگیرند. تیرچهها در آن بهعنوان تیر فرعی عمل میکنند و بلوکها بین تیرچهها را پر میکنند. برای کاهش بار مرده در زمان قالببندی از بلوک توخالی بتنی یا سفالی یا یونولیتی کمک میگیرند. این سقف معمولا در ساختمانهای با اسکلت بتنی کاربرد دارد اما برای ساختمانهای با اسکلت فلزی هم قابل استفاده است. چون وزن کمی دارند نصب این سقفها آسان بوده و به سرعت انجام میشود. برای نصب آنها به شمع و جک نیاز است و نیازی به استفاده از جرثقیل نیست.
سقف کامپوزیت
در این نوع سقف، تیرآهن و بتن کاربرد دارد. برای اینکه بتن و فولاد را در تیرها درگیر کنند روی بالهای تیرها را قطعات فلزی قرار داده و به عنوان برشگیر جوش میدهند.
میلگردهای مورد استفاده روی این سقفها از نوع حرارتی هستند که در جهت مخالف با تیرهای فرعی قرار میگیرند و سبب میشوند بتن یکپارچه شده و با سقف کامپوزیت درگیر شوند. وقتی به تیرهای فرعی جوش داده شوند از ترک خوردن بتن جلوگیری میکنند.
مقاومت این سقفها به علت یکپارچه بودن نسبت به سقفهای تیرچه بلوک بیشتر بوده به همین دلیل در برابر زلزله مقاومت بیشتری دارند. چون در این سقفها از فولاد استفاده می شود در برابر کشش و فشار مقاوم بوده و عملکرد مناسبی دارد. بهعلت اینکه از بلوک سفالی در آن استفاده نمیشود بین تیرآهنها فضای کافی وجود دارد تا لوله کشیهای برق، آب و تاسیسات انجام شود. با وجود مزیت ذکر شده این سقفها نسبت به سقف تیرچه و بلوک هزینه بیشتری میطلبند.
سقف کرومیت
در آن از تیرچههای فولادی با جان باز استفاده میشود که با بتن ترکیب میشوند. تیرچههای فولادی آن را با کمک یک تسمه در بال زیرین و یک میلگرد خم شده در جان میسازند.
فضای خالی بین تیرچهها را با قالبهای ثابت مانند بلوکهای سیمانی، پلی استایرن، طاق ضربی، کامپوزیت و … پرمیکنند. فاصله بین تیرچهها باتوجه به نوع قالب متفاوت است و ممکن است از 75 تا 100 سانتیمتر باشد. روی این سقف را با 4 الی 10 سانتیمتر بتن میپوشانند. از مزایای این سقف این است که از بتن کمتری استفاده میشود به همین علت وزن کمتری دارند همچنین به شمعبندی نیاز ندارد و اجرای ان با سرعت انجام میشود. از معایب این سقف هزینه بالای آن است بهعلت افزایش قیمت فولاد تیرچههای کرومیت گرانتر از تیرچههای بتنی هستند.
سقف دال بتنی
در ساخت سقف دال بتنی از بتن و فولاد بهصورت یکپارچه کمک میگیرند. ضخامت دال بتنی بین 10 الی 50 سانتیمتر است. این سقف انواع مختلفی دارد. از آن برای ساختمانهای چندطبقه استفاده میشود. از جمله مزایای این نوع سقف مقاومت بالا در برابر لرزشهای ناشی از زلزله است، همچنین عمر و دوام طولانی، مقاومت بالا در برابر صوت و حرارت و صرفهجویی در مصالح از مزایای این نوع سقف هستند. دال بتن مسلح اغلب ضخامت ثابتی دارد و قابل اجرا بر روی تیرهای بتن مسلح، فولادی، ستونهای بتن مسلح و فولادی، دیوارهای بتن مسلح بنایی است. از معایب این سقف میتوان به هزینه بالای اجرا، وزن بسیار بالا و مقاومت کششی پایین آن اشاره کرد.
سخن پایانی
هر ساختمانی به سقفی نیاز دارد تا از ساکنان آن در مقابل نور خورشید، عوامل طبیعی همچون باد، برف و باران و طوفان محافظت کند. از گذشتههای دور که انسان اولیه غار را ترک کرد و به یکجانشینی روی آورد از خانههایی استفاده کرد که مواد اولیه آنها ساده و در دسترس بود مثل چوب، شاخ و برگ درختان و …
به مرور زمان انسان از مصالح دیگر استفاده کرد تا توانست با ترکیب آنها سقفهای سنتی را بسازد. با پیشرفت علم سقفهای جدید امروزی ساخته شدند. ما در مطلب امروز قدیمیترین سقف سنتی که طاق ضربی است را معرفی کردیم و سپس به معرفی چند مورد از سقفهای جدیدتر پرداختیم. اگر به اطلاعات کاملتری درمورد سقف وافل نیازمند هستید توصیه میکنیم با کارشناسان ما ارتباط بگیرید.
سقف های سنتی | انواع سقف های سنتی