همه چیز درباره سقف تیرچه بلوک درجا

همه چیز درباره سقف تیرچه بلوک درجا

همه چیز درباره سقف تیرچه بلوک درجا

تیرچه ‌بلوک درجا یکی از روش‌های اجرای سقف به‌شمار می‌رود که از ترکیب برخی مصالح مانند تیرچه بتنی، فلز کرومیت و دال بتنی تشکیل شده است. این نوع سقف‌ها امروزه یکی از رایج‌ترین روش‌های اجرای سقف شناخته می‌شود و به‌دلیل مزایای فراوانی که دارند انتخاب اول اغلب سازندگان به‌شمار می‌رود. سقف تیرچه بلوک درجا علاوه‌بر استفاده در سازه‌های بتنی، در سازه‌های فلزی نیز کابرد فراوان دارند. به‌این ‌معنی که قابلیت اجرا برای هر نوع اسکلت ساختمانی را خواهند داشت. مهم‌ترین نقش سقف تیرچه بلوک درجا، تحمل بارهای وارده بر کف ساختمان است. همچنین این نوع سقف به‌عنوان یک سقف و کف قابل اطمینان برای طبقات یک ساختمان محسوب می‌شود.

 

سقف، یک جزء از ساختمان است که اهمیت زیادی برای سازندگان دارد و نمونه‌های متفاوتی از لحاظ جنس و شکل‌ و طرح‌ دارد.

 

سقف تیرچه بلوک درجا چیست؟

 

سقف، یک جزء از ساختمان است که اهمیت زیادی برای سازندگان دارد و نمونه‌های متفاوتی از لحاظ جنس و شکل‌ و طرح‌ دارد. سقف تیرچه بلوک از نوع سقف بتنی است. سازندگان در ساختمان‌سازی از این نمونه سقف استفاده می‌کنند. نقش مهم و اساسی آن‌ها انتقال نیروهای افقی و جانبی به سایر اعضا به‌کاربرده شده می‌باشد.

سقف تیرچه بلوک درجا یکی از سقف‌های دال یک‌طرفه است که با استفاده از بلوک‌های توخالی و سبک از جنس بتن و سفال به‌منظور پرکردن سقف استفاده می‌گردد که کاربرد همین مصالح سبک باعث کاهش بار وارده به سقف خواهد شد. همان‌طور که گقته شد در این روش که متداول‌ترین شیوه اجرای سقف ساختمان شناخته شده است از تیرچه به‌عنوان تیر فرعی استفاده شده و بلوک ها نیز نقش باربری و سازه‌ای ندارند و تنها برای پرکردن بین تیرچه‌ها کاربرد دارند. سقف تیرچه بلوک درجا اغلب برای ساختمان‌های بتنی استفاده می‌شود اما در دیگر اسکلت‌ها نیز کاربرد خواهند داشت. اجزای این سقف؛ تیرچه، بلوک، میلگردهای حرارتی و بتن درجا است که باعث متصل شدن تیرها و پیوستن اجزا می‌شود. دال با پشت بند، مجموعه‌ای از تیرهای موازی و بصورت تی شکل هستند جنس بلوک‌ها سیمانی، سفالی و پلی‌استایرن هستندکه این نوع بلوک‌ها ماندگار هستند یا اینکه از نوع موقت مانند بلوک‌های فلزی، پلاستیکی یا چوبی باشند. امروزه به ‌دلیل معایبی که در بلوک‌های ذکر شده در بالا وجود دارد از بلوک با جنس یونولیت نسوز نیز استفاده می‌شود. به‌طور کلی جنس بلوک استفاده شده باید با بتن پوششی ترکیب شیمیایی ندهد. در سقف تیرچه بلوک پوششی(درجا)، تیرچه‌‌‌ها از هم فاصله دارند و در این فاصله بلوک جای می‌دهند. از این سقف در سازه‌های مختلفی اعم از ساختار فلزی، ساختمان‌های آجری شکل و بتنی با شرایط مختلف استفاده می‌شود.

 

 

 

 

نحوه ساخت سقف تیرچه بلوک درجا

 

در ساخت سقف‌ تیرچه بلوک درجا به‌طور همزمان از دو شیوه کاربرد مصالح پیش ساخته و بتن‌ریزی استفاده می‌شود. در این روش قالب تحتانی به‌صورت کامل حذف می‌گردد. مصالح مورد استفاده که شامل تیرچه‌های فولادی، تیرچه‌های بتنی، آرماتورهای کششی و برشی و پوشش بتن آرماتورهای اصلی هستند در کارخانه تولید می‌شوند. در کارگاه‌های ساختمانی، ابتدا تیرچه‌ها را در فاصله‌های مشخص شده قرار می‌دهند سپس زیر تیرچه ها را شمع‌بندی کرده و پس از آن بلوک‌ها را بین دو تیرچه مجاور قرار می‌دهند و در نهایت پس از جای گذاری آرماتورهای حرارتی بتن‌ریزی را انجام می‌دهند.

انواع تیرچه و بلوک

تیرچه و بلوک در سقف تیرچه بلوک درجا، دارای انواع مختلفی هستند. از انواع مختلف بلوک‌ها می‌توان به بلوک‌های سفالی، بلوک‌های بتنی و پلاستوفوم اشاره کرد. تیرچه‌ها نیز دارای نمونه‌های متفاوتی هستند که از آن‌جمله می‌توان تیرچه‌های پیش‌کشیده، تیرچه‌های پس‌کشیده و تیرچه‌های پیش تنیده را نام برد.

 

 

 

 

اجزای تشکیل‌دهنده سقف تیرچه بلوک درجا

 

• تیرچه

در سقف‌ تیرچه و بلوک درجا معمولا از دو نوع تیرچه‌ بتنی و تیرچه‌ فولادی با جان باز استفاده می‌شود. تیرچه‌های بتنی از ترکیب بتن و میلگرد ساخته شده‌اند که با قرار‌گرفتن بلوک‌ها در بین آن‌ها یک قالب برای بتن پوششی ایجاد می‌شود.

تیرچه‌ بتنی از بتن و آرماتورهای مختلفی تشکیل شده که بلوک‌ها بین این تیرچه‌ها قرار می‌گیرند و روی آنها بتن پوششی یا درجا ریخته می‌شود و سطح مقطع T شکلی را تشکیل می‌دهند. تیرچه‌های بتنی دونوع خرپایی و پیش تنیده دارند.

 

 

• بلوک

بلوک به قطعاتی گفته می‌شود که در بین تیرچه ها قرار می‌گیرند که ابعاد آن‌ها با توجه به ضخامت سقف و فواصل بین تیرچه‌ها متغیر است. از بلوک به‌عنوان قالب دائمی‌ و همچنین قالب زیرین بتن پوششی درجا استفاده می‌شود.

بلوک‌ها قطعاتی توخالی و از پیش ساخته شده می‌باشند که بین تیرچه‌ها قرار می‌گیرند و باتوجه به فاصله تیرچه‌ها از هم و ضخامت سقف اندازه‌های متغیری دارند. از بلوک‌ها برای قالب بندی جانبی و به‌عنوان قالب زیرین بتن درجا استفاده می‌شود و باید مقاومت لازم در برابر ضربه‌های ناشی از عبور و مرور در زمان بتن‌ریزی را داشته باشند.

 

 

• کلاف میانی

کلاف میانی در امتداد عمود بر تیرچه‌ها و به‌منظور تقویت دیافراگم افقی ساختمان و توزیع یکنواخت بار روی سقف تیرچه بلوک درجا و در محل‌هایی که بار منفرد وجود داشته باشد، اجرا می‌شود.

• آرماتور یا میلگردهای حرارتی

برای جلوگیری از تنش‌ در بتن‌های پوششی سقف تیرچه بلوک درجا و همچنین برای رفع برخی تغییرات ناشی از افت و تغییر دما، در قسمت بالایی بتن سقف و روی بلوک‌ها، آرماتورهایی به‌صورت عمود برهم اجرا می‌شوند که آرماتور افت و حرارت یا میلگرد حرارتی نام دارند.

میلگردها به صورت عمود برهم هستند که در بر روی بتن و روی بلوک‌ها قرار می‌گیرند که به منظور مقاومت در برابر تنش‌های گوناگون در بتن درجا و تغییر حرارت روی بلوک‌ها تعبیه می‌شوند. این میلگردها به شکل مربع هستند که بر روی سقف قرار می‌گیرند و از شکستگی بتن در برابر افت حرارت جلوگیری می‌کنند. این آرماتورها با توجه به کاربردشان قطرهای متفاوتی دارند.

 

• آرماتور منفی

قبل از عملیات بتن‌ریزی به‌دلیل طرح تیرچه‌ها و فرض تکیه‌گاه ساده، می‌بایست آرماتورهای منفی در هر کدام از تیرچه‌ها و در محل تکیه‌گاه‌ها اضافه شود.

• آرماتور برشی

اگر میلگرد عرضی تیرچه‌های مورد استفاده، به اندازه کافی در تکیه‌گاه ادامه نیافته باشد، می‌بایست از میلگردهای عرضی برای تقویت تیرچه استفاده گردد که به آن‌ها آرماتور، برشی گفته می‌شود.

• بتن پوششی یا درجا

بتن پوششی یا درجا، قسمتی از یک تیر مرکب بوده که درهنگام ساخت سقف تیرچه بلوک درجا، پس از قرارگیری تیرچه‌ها و بلو‌ک‌ها، اجرا می‌شود و پس از ایجاد مقاومت لازم، با استفاده از آرماتورهای کششی تیرچه، بار وارد به سقف را تحمل می‌کند.

بتن درجا را بعد از جای‌گذاری تیرچه و بلوک روی تیرچه و بلوک می‌‌ریزند که به صورت پودر یا مایع هستند. این بتن‌ها بعد از بدست آوردن مقاومت مورد نیاز، با آرماتورهای کششی، بار یا نیروی وارد به سقف را تحمل می‌کنند. ضخامت بتن را براساس طول دهانه و بار وارد به سقف محاسبه می‌شود.

 

 

 

 

 

مزایای سقف تیرچه بلوک درجا نسبت به سایر سقف ها:

 

سقف تیرچه بلوک درجا، محافظ گرما و صدا است و در برابر نیروهایی که به آن وارد می‌شود مقاوم است. این نوع سقف کم وزن و سطح آن یکدست و یکپارچه است. سقف تیرچه بلوک درجا به‌دلیل سبکی از نظر اقتصادی به‌صرفه است. این نوع سقف علاوه بر مزایا، معایبی نیز دارد که از جمله آن، زمان زیاد برای اجرا و قابل استفاده نبودن در دهانه بزرگ است.

 

مهمترین مزایا و برتری‌های سقف تیرچه درجا نسبت به سایر سقف‌ها عبارتند از:

• صرفه‌جویی در مصرف بتن در سقف تیرچه بلوک درجا به‌علت استفاده از بلوک‌های توخالی و حذف بتن ناحیه کششی بسیار زیاد است.

• در اجرای سقف تیرچه بلوک درجا به‌این‌ دلیل که تولید تیرچه و بلوک در کارخانه صورت می‌گیرد از نیروی انسانی کمتری استفاده می‌شود.

• نصب آسان بدون نیاز به جرثقیل به علت وزن کم تیرچه‌ها.

• سهولت و سرعت در اجرای سقف به‌دلیل پیش‌ساخته بودن تیرچه و بلوک.

• قالب‌بندی در این نوع سقف‌ها برای ایجاد تکیه‌گاه موقت، محدود به شمع‌بندی و نصب چهارتراش در فواصل مشخص در زیر سقف می‌شود.

• در سقف تیرچه بلوک درجا، بتن‌ریزی به‌صورت یکپارچه انجام می‌شود و بتن کمتری نسبت به سایر سقف‌ها مورد نیاز است.

• دارای مقاومت خوب سقف در برابر نیروهای افقی مانند باد و زلزله.

• عایق خوب صدا و حرارت.

• سطح صاف و یکنواخت موجود در زیر سقف باعث کاهش ضخامت نازک‌ کاری می‌شود که در نتیجه باعث کاهش بار مرده سقف می‌شود.

• به‌دلیل مصرف کم فولاد بسیار مقرون‌به‌صرفه است.

کاربرد بتن برای ساخت‌وساز به‌خصوص در اجرای سقف ساختمان علی‌رغم داشتن مقاومت زیاد در برابر فشار، تحمل چندانی درمقابل نیروی‌های کششی نداشته و همین‌ امر باعث شده است که تا از بتن به‌تنهایی برای استحکام در یک سازه استفاده نشود. کابرد تیرچه بلوک در کنار بتن‌ریزی توانسته است این مشکل را به‌خوبی برطرف نموده و امروزه به عنوان متداول‌ترین روش اجرای سقف شناخته شود.

 

 

سقف تیرچه بلوک درجا از نمونه سقف‌ های دال یک طرفه با مزایای فراوان است که در سال‌های اخیر با استقبال بالای کاربران روبرو شده است.

مواردی از قبیل تحمل باز وارده بر کف و امکان اجرا در هر دو نوع سازه بتنی و فلزی، این نوع سقف را به یکی از محبوب‌ ترین و پرطرفدار ترین نمونه‌ های موجود در میان انواع سقف‌ های مهندسی ساز تبدیل کرده است.

برند های معتبری چون مهانیت، مجریان قوی و مسلط این نوع سقف در پروژه‌ های ساخت و ساز در سراسر کشور به‌شمار می‌آیند.

سقف تیرچه بلوک درجا چیست؟

این نوع سقف از انواع دال یک طرفه است که با بلوک‌ های توخالی سفالی و سبک ساخته می‌شود. هدف از کاربرد این بلوک‌ ها پر کردن سقف است که با مصالح کم وزن انجام می‌شود. این مورد، بار وارده بر ساختمان را کاهش داده و به تولید سقفی سبک و ایمن منتهی می‌شود.

در این پروسه غیر از بلوک‌ ها، دیگر اجزای سقف نظیر میلگرد های حرارتی، بتن و تیرچه نیز نقش مهمی در اتصال تیرها و پیوستگی اجزا دارند. کاربرد بلوک‌ هایی با جنس یونولیت نسوز نیز این روزها در بازار ساخت و سازهای مهندسی مرسوم شده است.

هم‌ چنین کاربرد نمونه‌ هایی از جنس سفال، سیمان یا پلی استایرن نیز در این شیوه سقف تیرچه بلوک درجا کاربرد دارند.

در همه این موارد، هدف کاربرد متریالی برای ساخت بلوک است که با مواد بتن پوششی ترکیب شیمیایی انجام نداده و خواص خود را به بهترین شکل حفظ کنند.

فاصله موجود در تیرچه‌ ها با این بلوک‌ ها پر شده و در مجموع مقدمات تهیه این نوع سقف را فراهم می‌کند.

در برند مهندسی مهانیت، مجری انواع سقف‌های بتنی و وافل، کلیه عملیات اجرایی و مهندسی این نوع سقف در حضور و با نظارت مهندسین کار آزموده اجرا می‌شود. بر این اساس است که این مجموعه توانسته پروژه‌ های عظیم فراوانی را در نقاط مختلف کشور با موفقیت اجرایی کند.

 

 

سقف تیرچه بلوک درجا

 

کاربرد سقف‌ های تیرچه بلوک درجا

مبحث سقف‌ ها در علوم مهندسی سازه بسیار گسترده و جذاب است. تنوع سقف‌ از نوع طراحی تا مراحل اجرا و بهره‌ برداری گسترده است.

متریال مصرفی، طراحی و شیوه اجرا و مباحث پس از اجرا و کاربرد نیز از مواردی تاثیر گذار در انتخاب نوع سقف هستند. همه این موارد نیازمند دقت و دانش فنی است که بیشتر در برند های معتبر از آن سراغ داریم.

در مورد این نوع سقف نیز روال کار به همین شکل است. بر این اساس مزایا و کاربردهایی برای سقف تیرچه بلوک درجا و وافل متصور است که در این بخش به آنها می‌پردازیم.

امکان استفاده در سازه‌ های متنوع:

سقف تیرچه بلوک درجا را می‌توان برای ساختمان‌ هایی به‌کار برد که با بتن، فلز، آجر و دیگر مصالح ساخته می‌شوند.

شیوه‌ های متفاوت ساخت:

این نوع سقف به دو روش بتن ریزی درجا یا مصالح پیش ساخته اجرا می‌شود. در روش پیش ساخته که با حذف کامل قالب تحتانی همراه است، مصالحی نظیر آرماتور های برشی، آرماتور های کششی، پوشش آرماتور های اصلی، تیرچه‌های بتنی و تیرچه‌ های فولادی در کارخانه تولید و به محل اجرای پروژه منتقل می‌شوند.

سپس در محل اجرای پروژه تیرچه‌ ها با فواصل مشخص قرار داده شده و شمع بندی انجام می‌شود. در مرحله بعد نیز بلوک‌ها بین دو تیرچه مجاور قرار گرفته و پس از قرارگیری آرماتور های حرارتی و در آخرین مرحله بتن ریزی انجام می‌شود.

 

اجرای سقف تیرچه بلوک درجا از موارد مهندسی و اجرایی پر کاربرد در صنایع ساخت و ساز و به‌ویژه صنعت ساختمان است.

شرکت مهندسی مهانیت، مجری سقف تیرچه بلوک درجا و وافل دیگر نمونه‌ های موفق سقف و سازه در قالب پروژه‌ های موفق بسیار در کشور، از برند های نامدار و خلاق در این زمینه است. این مجموعه با به‌ کار گیری کادر مجرب و همکاران متخصص و مهندسین آشنا به فن در عرصه‌ تولید و نصب این نوع سقف بسیار فعال بوده و توانسته طی سال‌ ها فعالیت، موفق به تامین رضایت مشتریان خود در اقصی نقاط کشور گردد.

در همه موارد، رضایت کاربران و مراعات اصول سازه و قوانین مهندسی در این رشته، اصلی‌ ترین اهداف طرح بوده و بر اجرای دقیق آنها نظارت کامل صوت گرفته است.

با مهانیت، شما نیز طعم شیرین موفقیت در اجرای پروژه‌ های سازه را خواهید چشید!

پست مرتبط

Enter your keyword