سقف وافل | روش های ساخت سقف وافل
ویژگی های سقف وافل
سقف وافل | روش های ساخت سقف وافل
ساختار شبکهای سقف وافل بهگونهای است که ضمن زیباسازی سطح زیرین بنا، کاهش هزینه و استحکام بالا ، با سرعت بالایی اجرا میشود. از ویژگی های سقف وافل میتوان موارد زیر را نام برد:
- به قالببندیهای مختلف و برشکاریهای اضافی قالب نیاز ندارد
- میتوان برای سقفهایی با دهانه بلند و شکل نامنظم استفاده کرد.
- چون از فضای مورد نظر حداکثر استفاده میشود ضخامت کمتری از دال بتنی دارد.
- در مقابل خمشهای ناگهانی مقاومت بالایی دارد.
- به دلیل گیرداری مناسب میلگردهای تیرچه ها به پل ارتعاش و لرزشهای سقف کاهش مییابد.
- به دلیل وزن پایین قالبها، وزن کلی سازه کم میشود.
- اجرای آن با سرعت بیشتری همراه است.
- اجرای آن سادهتر از روشهای دیگر است و به تعداد نیروهای متخصص کمتری نیاز است. این امر موجب میسود در منابع انسانی صرفهجویی شود.
سقف وافل
در معماری نوین از سقفهای مختلفی برای ساختمانها میتوان استفاده کرد.
سقف وافل یکی از روشهای اجرای سقف بتنی است که ظاهری مشبک دارد و به علت شباهت آن به نان وافل به سقف وافل معروف است. این سقف برای ساختمانهای معمولی مسکونی ، ویلا سازی ، ساختمان های با ارتفاع زیاد و انواع اسکلت بتنی یا فلزی و سازه های دارای دهانههای بلند کاربرد دارد.
زیبایی و استحکام بالا و وزن کمتر و همچنین هزینه اجرای پایینتر آن نسبت به سقفهای دیگر سبب شد با استقبال زیاد مهندسان روبرو شود. برای اینکه بیشتر با سقف وافل آشنا شوید با ما تا پایان مطلب همراهی کنید.
انواع سقف وافل
برطبق بررسیهای باستان شناسان، سقف وافل از 2500 سال پیش مورد استفاده قرار میگرفت. در بناهای بازمانده از دوران هخامنشیان و همچنین در یونان این سقفها مشاهده شده است و امروزه با پیشرفت علم و تکنولوژی آنها را به شکلهای امروزی میبینیم.
در این سقفها از قالبهای خاصی استفاده میشود که بهراحتی جدا شده و بار دیگر در پروژههای بعدی نیز قابل استفاده هستند. برای ساختمانهای مسکونی ، ویلا ، تجاری، فرودگاهها، سالن کنفرانس و … از این سقف بهره میبرند. انواع آنها عبارتند از:
سقف وافل یک طرفه
سقف وافل یکطرفه، بیشتر در دهانههای کوتاه مورد استفاده قرار میگیرد. قالبهایی که در آنها استفاده میشود مستطیلی شکل بوده و عملکرد آن به صورت دال یکطرفه است.
در این روش، میلگردها در یک جهت قرار میگیرند به همین دلیل از میلگردهای کمتری نسبت به سقف دوطرفه استفاده میشود و در نتیجه هزینه کمتری صرف اجرای سقف یکطرفه میشود.
برای مطالعه مقاله سقف وافل یکطرفه اینجا کلیک کنید.
سقف وافل دو طرفه
سقف وافل دوطرفه بیشتر در ساختمانهایی که دهانه بلندی دارند مورد استفاده قرار میگیرد. قالبهایی که برای این سقف استفاده میشوند مربعی شکل بوده و عملکرد آن به صورت دال دوطرفه است.
در این روش، میلگردها در دو جهت سقف قرار داده میشوند و چون تعداد میلگردهای مورد استفاده آن نسبت به سقف وافل یکطرفه بیشتر است هزینه بالاتری در اجرای این سقف پرداخته میشود اما مقاومت، استحکام، ایمنی و سطح صاف و یکپارچه این نوع سقف بیشتر از نوع یکطرفه است.
برای مطالعه مقاله سقف وافل دوطرفه اینجا کلیک کنید.
مهم ترین متریال های مورد استفاده برای اجرای سقف وافل
برای اجرای سقف وافل به متریالهایی نیاز است. از جمله متریالهایی که برای اجرای سقف وافل کاربرد دارند عبارتند از:
- قالب وافل
- اتصالات دیواری
- غلاف وافل
- جکها و پایههای اطمینان
- گیرههای افقی و عمودی
- میلگرد و بتن
- آرماتورها
قالب سقف وافل
در اجرای سقف وافل به قالب سقفی وافل نیاز است. نوع قالبی که برای سقف وافل استفاده میشود اهمیت زیادی دارد. این قالبها، قطعاتی هستند که از جنس پلاستیک یا کامپوزیت بوده و در شکلها و ابعاد مختلفی تولید می شود.
چون در اجرای سقف وافل، بتن اضافی حذف میشود ، نوع و کیفیت قالب میتواند در نحوه اجرا و نتیجه کار موثر باشد. از مهمترین فاکتورهایی که برای ساخت قالبهای سقف وافل مورد توجه قرار میگیرد استحکام و شکل نهایی بتن و وجود سطح صاف و صیقلی بعد از اجرا است.
قالبهای کامپوزیتی بهترین گزینه برای اجرای سقف وافل هستند چرا که علاوه بر اینکه بهراحتی جدا میشوند و اجرای آنها آسان است و در منابع صرفهجویی شده و از آن گذشته آلودگی های زیست محیطی را کاهش میدهد. به همین دلیل تولید این قالبها چه در داخل کشور و چه در خارج از ایران با استقبال خوبی همراه است.
روش های ساخت سقف وافل
سقف وافل را میتوان به روشهای مختلفی ساخت. انواع روشهای ساخت آن شامل موارد زیر است:
روش درجا یا در محل
در این روش، دال وافل به صورت درجا یا در محل اجرای پروژه اجرا میشود. بعد از انجام آرماتوربندی، با قالببندی بتنریزی میشود و از ابزار خاصی برای بستن قالبها کمک میگیرند.
روش پیش ساخته نوع
صفحات دال در روش پیشساخته در جای دیگری ساخته میشود و به محل پروژه برده میشوند.
سقف وافل چگونه اجرا می شود؟
سقف وافل طی مراحلی اجرا میشود. در اولین مرحله اسکافلد گذاری یا شمع بندی صورت میگیرد. برای مرحله دوم شاسی کشی سقف انجام میشود. در این روش، نیاز نیست در زیر سقف تخته کشی شود چرا که ساختار آنها بهگونهای است که قالبها نقش نگهدارنده بتن را ایفا میکنند و به این ترتیب، زمان اجرای سقف کوتاهتر شده و در وقت صرفهجویی میشود.
در مرحله بعدی قالبها را روی قوطیها قرار میدهند و اجرای آرماتورگذاری سقف صورت میگیرد. ادامه مراحل بر اساس لیستوفر طراحی شده، میلگردها را برش داده و وصل میکنند و سپس بتنریزی انجام میشود.
برای ارتفاع بالا بتنریزی را با کمک پمپ بتن انجام میدهند. بعد از مدتی که از انجام بتنریزی و محکم شدن آن گذشت قالبها را باز میکنند. در این زمان است که پروژه اجرای سقف وافل به اتمام رسیده است. قالبهای سقف وافل که استفاده شده و باز شدهاند را میتوان برای اجرای پروژههای دیگر نگهداری و استفاده کرد.
سخن پایانی
در ساختمانهای امروزی که ارتفاع بالایی دارند استفاده از سقف وافل میتواند هزینهها را کاهش دهد و در عین حال به زیبایی آن کمک کند. هماکنون به علت مزایای زیادی که این سقفها دارند مهندسان در بسیاری از ساختمانها این سقف را پیشنهاد میکنند. ما در این مقاله سقف وافل را معرفی کرده و انواع آنها، نحوه اجرا و … را به اختصار توضیح دادیم. در صورتی که با سوال یا ابهامی در این زمینه روبرو هستید با کارشناسان ما ارتباط بگیرید.
سقف وافل | روش های ساخت سقف وافل