مراحل اجرای سقف وافل چگونه است | آشنایی با مراحل اجرای سقف وافل
تاریخچه سقف وافل
مراحل اجرای سقف وافل چگونه است | آشنایی با مراحل اجرای سقف وافل
شروع استفاده از سقف وافل به اوایل قرن ۱۹ میلادی برمیگردد که با پیشرفت فناوریهای سازهای و اختراع ماشینآلات مدرن همراه بود.
اجرای سقف وافل بهصورت اصولی از کشورهای آمریکایی و اروپایی شروع شد. بهعلت مزایای زیادی که این سقفها دارند از آن زمان تا به اکنون از این سیستم بهره میبرند.
اکنون بیشتر مهندسان این سقف را برای موارد مختلف پیشنهاد و اجرا میکنند. این سقف علاوه برساختمان های مسکونی معمولی ، در ویلا ، برج های مرتفع ، مناسب فروشگاهها، هتلها، پارکینگها، موزهها، مراکز تجاری، دانشگاهها، لابیها، استخرها و سالنهای ورزشی کاربرد دارد.
ایده باربری دو طرفه را در ایران از دوره هخامنشیان و در حدود ۲۵۰۰ سال پیش گرفته اند. بهگونهای که در ساخت سقف تخت جمشید از الوارهای چوبی متعامد استفاده میشود و در همان دوره در ساخت سقف بنای آکروپولیس یونان هم از این سقف ایده گرفتند.
مراحل اجرای سقف وافل چگونه است؟
سقف وافل که امروزه در بین مهندسان ساختمان علاوه بر ساختمان های مسکونی معمولی و ویلا سازی، برای ساختمانهای با دهانه های بزرگ و کوچک توصیه میشود.
این سقف طبق مراحل خاصی اجرا میگردد. این سقف مزایای زیادی دارد و اجرای آن آسان است. به دلیل کاربردی بودن این روش و نیاز نداشتن به تجهیزات و تکنیکهای خاص ، به راحتی به اکیپها آموزش داده میشود.
وزن کم سازه، سرعت بالای اجرا و هزینه پایین آن نسبت به سقفهای سنتی و … سبب شده است امروزه از این سقف استقبال زیادی شود. برای آشنایی با مراحل اجرای سقف وافل همراه ما باشید.
آشنایی با مراحل اجرای سقف وافل
سقف وافل را میتوان در شش مرحله اجرا کرد. البته این مراحل میتواند در پروژه های مختلف بر اساس سطح امکانات، بیشتر هم باشد اما ما در اینجا قصد داریم مراحل کلی را ذکر کنیم که شامل مراحل زیر میشود:
مرحله اول اجرای سقف وافل – شمع بندی (جک گذاری)
در اولین مرحله از اجرای سقف وافل باید بستر سازه سقف آماده شود. معمولا برای این کار از تجهیزات مختلفی استفاده میشود. این تجهیزات عبارتند از: جک، لوله داربست و داربستهای مدولار که با توجه به شرایط پروژه از این تجهیزات کمک میگیرند.
جک ها
وسیلهای که در سقف وافل بیشتر از بقیه مورد استفاده قرار میگیرد جکها هستند. این جکها معمولا تا ارتفاع ۴ متر را پشتیبانی میکنند. در اجرای سقفهایی که ارتفاع بیشتری دارند از داربست کمک میگیرند. انواع جکها عبارتند از:
- جک ساده
- جک با سر U شکل
- جک صلیبی با سر ثابت
- جک صلیبی با سر متحرک
لوله داربستی
لوله داربستی به سیستم شبکهای از لولههای فلزی میگویند که نصب آن روی نمای بیرونی ساختمان انجام میگیرد. این وسیله، سازه سقف را پشتیبانی کرده و آن را ایمن میکند و به کمک آن میتوان بهراحتی به قسمتهای مختلف ساختمان دسترسی داشت و سرعت ساخت و ساز را بالا برد.
داربست ها
داربستها که از دو نوع ساده و مدولار هستند معمولا در انواع فلزی وجود دارند و برای ساختمانهایی که بالای ۴ متر ارتفاع دارند کاربرد دارد. با داربست، ایمنی لازم حفظ میشود. از آنها میتوان در پروژههای مختلف بنا به شرایط کمک گرفت.
گاهی اوقات هم چون امکانات کافی موجود نیست میتوان از جکهای بلند به جای داربست استفاده کرد. استفاده از آن به این ترتیب انجام میشود که با وصل کردن جکها به هم یا به تکیهگاههای مطمئن، ایمنی آن را بالا میبرند و مانع از لغزش و حرکت جکها میشوند.
مرحله دوم اجرای سقف وافل – شاسی گذاری
بعد از اینکه جک یا داربست نصب گردید و بستر اجرای سقف فراهم شد، روی جکها شاسی کشی میشود. چرا که جک و داربست به تنهایی نمیتوانند قالبها یا تختههای زیر سقف را نگه دارند. برای این منظور از لوله یا پروفیل فلزی چهارگوش کمک میگیرند و آنها را با سیم مفتول یا سرجک یوشکل یا اتصالات دیگر به جک و داربست متصل میکنند. توازن و روش قرارگیری پروفیلها روی جکها اهمیت زیادی دارد و اگر ایمنی لازم رعایت نشود پروفیلها ریزش میکنند و جان کارگران به خطر میافتد.
مرحله سوم اجرای سقف وافل در یک ساختمان – چیدن قالب های سقف
پس از اینکه مرحله اول و دوم یعنی شمعبندی و شاسیگذاری انجام شده و شبکه آماده شد قالبهای وافل چیده میشوند. برای اینکه در بعضی پروژهها امنیت بیشتری فراهم باشد قبل از چیده شدن قالبها، تختههای سه لایی یا ورقهای فلزی که ضخامت 2-3 سانتیمتری دارند را روی شاسیکشی قرار میدهند و بعد قالبها را روی آنها میچینند.
گاهی موارد هم ممکن است بعد از شاسیگذاری از قطعات پلاستیکی برای وصل کردن قالبها به همدیگر استفاده شود و قالبها روی شاسی ثابت قرار بگیرد. در بین روشهای مختلف راحتترین نحوه اجرای قالب سقف وافل، روشی است که بعد از شمعبندی شاسیگذاری شود و بعد قالبهای روی پروفیل قرار داده شوند.
قالبهای وافل هم در دو نوع مربع و مستطیل تولید شده و برای سقف وافل یک طرفه و دوطرفه کاربرد دارند. آنها از لحاظ فرم و شکل کنجها و قوسها با هم متفاوت هستند. مثلا قالبهای با قوس تیز و گوشهدار بعد از اجرا شدن به دلیل درگیر شدن با بتن به راحتی از آن خارج نمیشوند اما قالبهای دارای گوشههای قوسی و گرد به دلیل اینکه با بتن کمتر درگیر میشوند راحتتر از آن جدا میشوند. البته برای رفع این مشکل راه حلی وجود دارد و میتوان قبل از استفاده از این قالبها آنها را روغن مالی کرد تا پروسه خارج کردن قالب از بتن راحتتر صورت گیرد.
مرحله چهارم اجرای سقف وافل – آرماتوربندی
اکنون نوبت آرماتوربندی است. مرحله آرماتور بندی سقف وافل را با میلگردهای آجدار اجرا میکنند تا استحکام و مقاومت آرماتور بندی را افزایش دهند. این مرحله طبق نقشه محاسبات سازه انجام میگیرد. یعنی بعد از قرارگیری آرماتور کششی طبق نقشه محاسبات در تعداد و فاصلههای معین از آرماتور حرارتی روی قالبهای وافل به شکل مش گسترده استفاده میشود.
مرحله پنجم اجرای سقف وافل – بتن ریزی
بعد از آرماتوربندی مرحله بتنریزی انجام میشود. این مرحله همچون سقفهای دیگر با پمپهای زمینی وهوایی قابل اجرا است. دانهبندی و روان بودن در این مرحله خیلی اهمیت دارد. در این مرحله بین قالبها کاملا از بتن پر شده و فرم دقیق آنها مشخص میشود. برای جلوگیری از مشکلاتی مانند پوکی یا تخریب سقف استفاده از بتنهای Scc که به خودمتراکم هم معروف هستند توصیه میشود. دلیل نامگذاری آن به خودمتراکم این است که چون روان هستند به ویبراتور نیاز ندارند و بهطور خودکار در قالب ریخته میشوند.
مرحله ششم اجرای سقف وافل – باز کردن قالب ها
بعد از اینکه بتنریزی انجام شد و بتن سفت و محکم شد باید شاسیها و جک باز شوند. در این مرحله قالبها را از بتن خارج کرده و در جای دیگری نگهداری میکنند تا در پروژههای دیگر استفاده شوند. لازم به ذکر است که در بعضی موارد با کمک روغن گیاهی قالبها را از بتن خارج میکنند تا آسیبی به قالبها نرسد.
سخن پایانی
اگر مراحل اجرای سقف وافل بهدرستی و طبق اصول انجام شود در نتیجه کار تاثیر مثبتی خواهد گذاشت. اگرچه ممکن است با توجه به نوع قالب روش اجرا متفاوت باشد اما ما در این مطلب سعی کردیم روند کلی اجرای این سقف را خدمت شما ذکر کنیم. اگر با مطالعه این مقاله نتوانستید به پاسخ تمام سوالات خود برسید توصیه میکنیم با کارشناسان ارتباط بگیرید تا راهنمای شما باشند.
مراحل اجرای سقف وافل چگونه است | آشنایی با مراحل اجرای سقف وافل