راهنمای کامل انتخاب وافل سقف مناسب برای پروژه‌ های ساختمانی

راهنمای کامل انتخاب وافل سقف مناسب برای پروژه‌ های ساختمانی

راهنمای کامل انتخاب وافل سقف مناسب برای پروژه‌ های ساختمانی

سقف وافل چیست؟

راهنمای کامل انتخاب وافل سقف مناسب برای پروژه‌ های ساختمانی

سقف وافل یا Waffle Slab به سقف دال بتنی می‌گویند که برای تمامی دهانه ها به شکل یک یا دوطرفه کاربرد دارد. برای ساخت آن از قالب‌های مربعی یا مستطیلی به نام قالب وافل استفاده می‌شود. نامگذاری این سقف به‌علت شباهت آن به نان وافل صورت گرفته است.

 

راهنمای کامل انتخاب وافل سقف مناسب برای پروژه‌ های ساختمانی

سقف وافل یکی از سیستم‌های جدیدی است که در صنعت ساخت و ساز استفاده می‌شود. این سقف به دلیل اینکه دارای مزایای زیادی است امروزه بسیار مورد توجه معماران و مهندسان ساختمان گرفته است و از آن در پروژه‌های مختلف ساختمانی استفاده می‌شود. با انتخاب این سقف علاوه بر اینکه عملکرد سازه‌ای بهبود می‌یابد مصرف مصالح نیز نسبت به سقف‌های دیگر با کاهش چشمگیری همراه می‌شود. ما در این مقاله قصد داریم راهنمای کاملی در مورد انتخاب وافل سقف مناسب برای پروژه‌های ساختمانی ارائه دهیم؛ پس تا پایان مطلب همراه ما باشید.

 

مزایای سقف وافل

سقف وافل مزایای زیادی دارد. وجود مزیت‌های فراوان سبب شده است امروزه استقبال بیشتری از آن شود. از جمله مزایای آن می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

 

  • وزن سازه کاهش می‌یابد: دراین سقف، قسمت‌های اضافی بتن حذف می‌شود. این امر به کاهش وزن کلی سقف و در نتیجه کاهش بار مرده سازه کمک می‌کند و سبب می‌شود مصالح کمتری استفاده شود.
  • عملکرد لرزه‌ای بهتری دارد: چون این سقف وزن کمی دارد در مقابل نیروهای زلزله بهتر عمل می‌کند.
  • امکان انعطاف‌پذیری بیشتر در طراحی داخلی وجود دارد: به‌وسیله این سیستم، بدون اینکه به ستون‌های میانی نیاز باشد می‌توان دهانه‌های بزرگ را طراحی کرد. این امر سبب می‌شود معماران بتوانند با دست بازتری به طراحی داخلی بپردازند‌.
  • هزینه‌ها کاهش می‌یابد: چون مصرف بتن و آرماتور در این سقف کاهش می‌یابد منجر به کاهش هزینه‌های ساخت می‌شود.

 

چه قالبی برای سقف وافل مناسب است؟

یکی از مهمترین عواملی که سبب می‌شود اجرای سقف وافل با موفقیت بیشتری همراه باشد انتخاب قالب مناسب برای این سقف است. قالب‌های وافل را می‌توان به دو دسته کلی تقسیم کرد:

  • قالب‌های یکبار مصرف (ماندگار)
  • قالب‌های چندبار مصرف (غیرماندگار)

انتخاب قالب‌های مناسب به شرایط پروژه، بودجه و نیازهای فنی مربوط می‌شود.‌ اکنون به‌طور مختصر این قالب‌ها را معرفی می‌کنیم:

 

قالب‌ های یکبار مصرف (ماندگار)

این قالب‌ها تهیه شده از موادی مانند پلاستیک یا فوم هستند و بعد از اینکه یکبار استفاده شدند دیگر قابل استفاده نیستند یا در سقف دفن می شوند . استفاده از این نوع قالب‌ها سبب می‌شود پروژه‌ها با سرعت بالاتری اجرا شوند ولی هزینه‌‌ها افزایش می یابد. و این قالب‌ها را نمی‌توان برای پروژه‌هایی استفاده کرد که دفعات تکرار اجرای آنها زیاد است.

 

قالب‌ های چندبار مصرف (غیر ماند گار)

این قالب‌ها را با مواد مقاومی مانند فلزیا پلاستیک مرغوب ویا فایبرگلاس تولید می‌کنند و می‌توان از آنها چند بار برای پروژه‌های مختلف استفاده کرد. به همین دلیل برای پروژه‌های بزرگی که دفعات اجرای آنها زیاد است، کاربرد دارند. اگرچه هزینه اولیه آنها نسبت به قالب‌های یکبار مصرف بیشتر است؛ اما چون چندین بار می‌توان از آنها استفاده کرد در درازمدت مقرون به صرفه است.

تأثیرات مکانی سقف وافل بر عملکرد ساختمان

تأثیرات مکانی سقف وافل بر عملکرد ساختمان

طراحی سازه‌ ای سقف وافل چگونه انجام می شود؟

یکی از مراحل مهم اجرای سقف وافل به طراحی سازه‌ای آن مربوط می‌شود. مهندسان ساختمان باید برای طراحی سازه بارهای وارد بر سقف، ابعاد و نوع قالب‌ها و مشخصات مصالح و … را در نظر داشته باشند.

 

محاسبات بار و نیروها

در طراحی سقف وافل لازم است به محاسبه دقیق بارهای مرده و زنده و بارهای جانبی مثل زلزله و باد پرداخته شود. این محاسبات ابعاد تیرچه‌ها و ضخامت دال بتنی را تعیین می‌کنند. علاوه بر اینها باید از انتقال درست بارهای جانبی به ستون‌ها هم مطمئن شد.

 

انتخاب ضخامت مناسب دال بتنی

برای انتخاب ضخامت دال بتنی در سقف وافل باید علاوه بر اینکه مقاومت خوبی از لحاظ سازه‌ای داشته باشد از نظر بهینه شدن مصرف مصالح هم خیالتان راحت شود. معمولا ضخامت‌ دال بتنی سقف‌های وافل در حدود 7 تا ۱۵ سانتی‌متر است که ممکن است با توجه به نوع پروژه و بارهای وارده متفاوت باشد.

 

مراحل اجرای سقف وافل

برای اجرای سقف وافل باید مراحل مختلفی طی شود. دقت در اجرای آنها کمک می‌کند به نتیجه بهتری برسید.‌ این مراحل عبارتند از:

 

آماده کردن زیر سازی

اولین مرحله اجرای سقف وافل به آماده‌سازی سطح کار مربوط  می‌شود. بعد از آن با دقت بالایی قالب‌های وافل را نصب و تراز می‌کنند. اگر این مرحله به‌درستی انجام نشود ممکن است در مراحل بعد مشکلاتی ایجاد شده و سقف ترک بردارد.

 

 آرماتوربندی

بعد از اینکه قالب‌های وافل نصب شدند نوبت به آرماتوربندی سقف طبق نقشه‌های سازه‌ای می‌رسد. در آرماتوربندی، فاصله‌گذاری درست بین آرماتورها و هم‌پوشانی آنها اهمیت زیادی دارد. همچنین باید در این مرحله از میلگردهایی که قطر و کیفیت مناسبی دارند، استفاده شود.

طراحی سقف وافل با استفاده از مواد نوین

طراحی سقف وافل با استفاده از مواد نوین

بتن‌ریزی

این مرحله از اجرای سقف وافل به بتن‌ریزی اختصاص دارد که باید با دقت خاصی انجام گیرد. روانی بتن باید متعادل باشد طوری که در قالب‌ها جریان یافته و بتواند به پر شدن فضای خالی منجر شود. همچنین باید در این مرحله ازویبره تخته ماله ای یا  دستگاه ویبراتور مناسب داخل تیرچه ها با قطر کمتر از ویبره داخل پل ها برای جلوگیری از ایجاد حباب‌های هوا در بتن استفاده کرد.

 

مراقبت از بتن

بعد از بتن‌ریزی برای اینکه مقاومت آن را بالا ببرند آن را به‌مدت ۷ تا ۱۴ روزطبق آئین نامه بتن و نشریه 55 مرطوب نگه‌ می‌دارند تا هیدراتاسیون  بتن به‌خوبی صورت گیرد. همچنین باید مراقب بود تا بار اضافی به سقف وارد نشود.

 

نکات کلیدی در اجرای موفق سقف وافل

برای اینکه سقف وافل به‌خوبی اجرا شود علاوه بر اینکه مراحل بالا با دقت انجام می‌شود باید نکات فنی زیر را نیز رعایت کرد که عبارتند از:

 

انتخاب مواد با کیفیت

یکی از نکات مهم در اجرای سقف وافل این است که از مصالح با کیفیت در آن استفاده شود؛ چرا که بتن مورد استفاده باید از مقاومت فشاری و دوام بالایی برخوردار باشد؛ همچنین باید در آن از میلگردهای مقاوم استفاده شود تا عمر مفید سقف افزایش یابد.

 

کنترل کیفیت در حین اجرا

یکی دیگر از مواردی که رعایت آن برای اجرای موفق سقف وافل ضروری است این است که باید کنترل کیفیت همه مراحل از نصب قالب گرفته تا آرماتوربندی و … انجام شود تا مشکلاتی مانند هزینه‌های اضافی و تاخیر در پروژه به وجود نیاید.

 

همکاری نزدیک بین تیم‌ های مهندسی و اجرایی

همکاری نزدیک بین تیم‌های مهندسی و اجرایی عامل دیگری است که در موفقیت پروژه تاثیر می‌گذارد.‌ تیم‌های مهندسی باید با نظارت دائمی خود هر وقت به تغییر نیاز بود این تغییرات را به اطلاع تیم اجرایی برسانند تا با انجام آن، پروژه در زمان تعیین شده با موفقیت به پایان برسد.

 

سخن پایانی

سقف‌ها از اجزای مهم ساختمان‌ها به‌شمار می‌روند. وجود سقف در ساختمان سبب می‌شود مقاومت سازه بالا برود و درون ساختمان از باد و باران و برف در امان بماند. ما در این مطلب به طور مختصر در مورد سقف وافل و مراحل طراحی و اجرای آن اطلاعاتی ارائه کردیم. اگر به اطلاعات تکمیلی نیاز دارید با کارشناسان ما در شرکت مهانیت ارتباط بگیرید.

راهنمای کامل انتخاب وافل سقف مناسب برای پروژه‌ های ساختمانی

پست مرتبط

Enter your keyword