سیستم سقف وافل | تاریخچه سقف وافل
تاریخچه سقف وافل
سیستم سقف وافل | تاریخچه سقف وافل
شروع استفاده از سقف وافل به اوایل قرن 19 میلادی برمیگردد که با پیشرفت فناوریهای سازهای و اختراع ماشینآلات مدرن همراه بود.
اجرای سقف وافل بهصورت اصولی از کشورهای آمریکایی و اروپایی شروع شد. بهعلت مزایای زیادی که این سقفها دارند از آن زمان تا به اکنون از این سیستم بهره میبرند.
اکنون بیشتر مهندسان این سقف را برای موارد مختلف پیشنهاد و اجرا میکنند. این سقف علاوه برساختمان های مسکونی معمولی ، ویلا ، برج های مرتفع ، مناسب فروشگاهها، هتلها، پارکینگها، موزهها، مراکز تجاری، دانشگاهها، لابیها، استخرها و سالنهای ورزشی است.
ایده باربری دو طرفه در ایران از دوره هخامنشیان و در حدود ۲۵۰۰ سال پیش داده شد. بهگونهای که در ساخت سقف تخت جمشید از الوارهای چوبی متعامد استفاده میشود و در همان دوره در ساخت سقف بنای آکروپولیس یونان هم از این سقف ایده گرفتند.
سیستم سقف وافل
آیا تا کنون واژه سقف وافل به گوشتان خورده است؟
آیا میدانید سقف وافل چیست و چگونه اجرا میشود؟
امروزه زیبایی و استحکام سقفها از اهمیت زیادی برخوردار است. سقف وافل یا سقف مشبک از جمله سقفهای بتنی است که دارای ظاهر شکیلی بوده و سبب میشود نمای زیبا و منحصر به فردی به سطح زیرین سقف ببخشد.
این سقف را با استفاده از قالب وافل میسازند و با اجرای آن بدون اینکه از مقاومت سقف کم شود از تعداد ستونها و تیرچهها کاسته میشود و در عوض به زیبایی سقف میافزایند. برای اینکه بیشتر با این سیستم آشنا شوید توصیه میکنیم تا پایان مطلب همراه ما باشید.
انواع سقف وافل
سقف وافل در دو نوع یکطرفه و دوطرفه وجود دارد. به اختصار آنها را به شما معرفی میکنیم.
سقف یک طرفه
این سقف بیشتر برای دهانههای کوتاه کاربرد دارد. در این نوع سقف، شکل قالبها ، مستطیل است.
قرارگیری تیرچههای مورد استفاده در ساخت این سقف بهصورت یک طرفه و درجا است و از میلگرد کمتری در آنها استفاده میشود.
به دلیل اینکه قیمت میلگرد بالا است و در این سقف میلگرد کمتری قرار میگیرد و تیرچه ها به صورت درجا اجرا می شوند ، از میزان هزینهها تا حدود زیادی کاسته میشود.
سقف دوطرفه
این سقف بیشتر در دهانههای بلند مورد استفاده قرار میگیرد.
شکل قالبهای آن مربع و بهصورت دال دوطرفه است. برای ساخت این نوع سقف از قالب قابلمهای استفاده میشود.
تعداد میلگردهایی که در سقف دوطرفه استفاده میشود نسبت به سقف وافل یکطرفه بیشتر است و هزینه بیشتری هم نسبت به سقف یکطرفه پرداخت میشود.
روش اجرای سقف وافل
برای اجرای سقف وافل مراحلی طی میشود. از اولین مرحله اجرا تا مرحله پایانی آن به قرار زیر است:
مرحله اول: عملیات زیر سازی سقف وافل
در اولین مرحله از اجرای سقف وافل که زیرسازی است جکها نصب میشوند. در این روش، جکها مانند سقف تیرچه بلوک نصب شده و به قالب فلزی احتیاجی ندارد و با قرارگیری مستقیم قالبهای وافل روی قوطیهای فلزی، فضای کافی را برای نگهداری بتن تازه فراهم میکند.
مرحله دوم: قالب چینی وافل
بعد از اینکه قالبهای وافل جایگذاری شد نوبت به میلگرد گذاری و آرماتوربندی میرسد. عوامل اجرایی در هنگام میلگردگذاری بهعلت استحکام بالای قالبها میتوانند بهراحتی عبور و مرور کنند. به همین دلیل اجرای این سقف در زمان کوتاهی انجام میشود.
مرحله سوم: بتن ریزی سقف وافل
بعد از میلگرد گذاری و کنترل قالب چینی ، بتن ریزی انجام شده و در صورت تمایل سطح بالایی را معمولا با ماله پروانهای صیقل میدهند. این کار در بالا بردن کیفیت کار و افزایش زیبایی موثر است اما ضرورت ندارد.
مرحله چهارم: قالب برداری سقف وافل
بعد از اینکه فرآیند عمل آوری بتن تکمیل شد و بتن سخت شد ، نوبت به عملیات قالب برداری میرسد. در این مرحله باید مواظب بود هنگام بیرون آوردن قالبها در بتن گیر نکنند و ترک نخورند. بهعلت چندبار قابل مصرف بودن قالبهای مورد نظر باید در حفظ و نگهداری آنها دقت بیشتری به خرج داد.
مرحله پنجم: عملیات نازک کاری
در مرحله آخر عملیات نازک کاری انجام میشود. در بعضی از سازهها هدف از این مرحله زیباسازی طرحهای مختلف مانند سقف کاذب است و بعضی از مهندسان از نمای نهایی سقف وافل بهعنوان نمای پایانی استفاده میکنند و با نورپردازیهای متنوع به زیبایی آن میافزایند.
اگر نازک کاری بهصورت صحیح و اصولی انجام شود سقف کاذب در سازه ساختمانی بهسرعت اجرا میشود. در سالنها و اتاقها میتوان از آنها استفاده کرد ولی در فضاهایی مانند پارکینگ ها نیازی به نازک کاری سقف نیست و به این دلیل در هزینه اجرای سقف صرفه جویی قابل توجهی انجام می شود.
کاربرد سقف وافل
از سقف وافل معمولا در ساختمانهایی استفاده میشود که طول دهانه آنها بالای 12 متر بوده یا برای مکانهایی کاربرد دارد که هدف استفاده از آن، کاهش وزن مرده سازه است.
استفاده از سقف بتنی وافل سبب کاهش تعداد ستونها شده و موجب میشود فاصله بین ستونها افزایش یابد و در نتیجه فضای لازم جهت طراحی معماری داخلی مناسب تر بوده و همچنین باعث افزایش تعداد پارکینگ ها می شود.
این سقفها علاوه بر ساختمان های مسکونی و تجاری معمولی در بیمارستانها، استخرهای سرپوشیده، هتلها، سولههای صنعتی، کتابخانهها و … نیز کاربرد دارد.
مزایای سقف وافل
اگر طراحی و اجرای سیستم وافل یک طرفه و دو طرفه به شکل صحیح صورت گیرد مزایای زیادی دارد از جمله:
- در آن نسبت به سایر سقفهای بتنی، بتن و فولاد کمتری استفاده میشود
- انواع بلوک و تیرچههای پیش ساخته در آن حذف میشود و میتوان هر میلگردی در هر سایزی را استفاده کرد.
- چون قالب آن سبک است پیادهسازی و اجرای آن ساده و سریع بوده و ایمنی بالایی دارد.
- قالبها را میتوان برای دفعات دیگر هم استفاده کرد.
- نمای سطح زیرین را در طرحهای معماری اکسپوز و با نورپردازیهای متنوع زیبا و شکیل میکند.
- در مقابل حوادث طبیعی عملکرد مناسبی دارد.
- میتوان ستونهای میانی سازه را حذف کرد.
- هزینه اجرای آن نسبت به سقفهای کرومیت یا عرشه فولادی کاهش مییابد.
- در انواع اسکلتهای بتنی و فلزی قابل استفاده است.
سخن پایانی
سیستم سقف وافل بهگونهای است که برای ساختمانهای با ارتفاع دهانه ی بالا کاربرد دارد. در آن از قالبهایی استفاده میشود که بعد از استفاده بهراحتی جدا میشود و بار دیگر استفاده میشوند.
ما در مطلب امروز سقف وافل و انواع آن را معرفی کردیم. اگر به اطلاعات بیشتری نیازمند هستید با کارشناسان ارتباط بگیرید و سوالات و ابهامات خود را از آنها بپرسید.
سیستم سقف وافل | تاریخچه سقف وافل