مزایا و معایب سقف وافل را آگاهانه بشناسیم

مزایا و معایب سقف وافل را آگاهانه بشناسیم

مزایا و معایب سقف وافل را آگاهانه بشناسیم

مزایای سقف وافل

مزایا و معایب سقف وافل را آگاهانه بشناسیم

برای آشنایی بیشتر با قالب وافل، معایب سقف وافل و مزایای آن، در ادامه مقاله به چند نکته در مورد مزایای سیستم وافل می پردازیم:

 

مزایا و معایب سقف وافل را آگاهانه بشناسیم

در این مقاله به مزایا و معایب سقف های وافل می پردازیم، باید بدانید که سیستم های سقف وافل در دسته سقف های دال بتنی طبقه بندی می شوند و نسبت به سقف های مدرن مانند کوبیاکس، حبابی، سقف های یوبوت و پیش تنیدگی مزایای زیادی دارند.

سقف های وافل دارای مزایای برجسته بسیاری نسبت به سقف های سنتی مانند سقف های ردیفی، صفحات تخت جامد، تیرهای یونولیت هستند.

از طرفی این روش نیز مانند هر سیستم دیگری دارای محدودیت ها و معایبی است.

 

  1. تعداد ستون ها کاهش یافته و دهانه ها بلندتر طراحی شده اند

طراحی و ساخت فضاهای جادار با حداقل استفاده از ستون ها یکی از نکات مهم در طراحی معماری مدرن است، زیرا طبق روش های سنتی ایجاد فضای سقف بزرگتر بدون به هم ریختگی ستون ها عملا غیرممکن است.

سوراخ های معمولی در سقف وافل، استفاده ناکارآمد از بتن را تا حد زیادی کاهش داده و این امر وزن سقف را بسیار کاهش داده است و در عین حال ممان اینرسی (یکی از مهمترین نیروهای وارد بر هر قسمتی) خواهد بود.

وزن ناشی از بتن ناکارآمد در واقع نوعی وزن مرده است. یکی از مزایای اجرای سقف وافل مربوط به حذف این وزن اضافی است.

به این ترتیب سقف وافل دارای سفتی خمشی قابل توجهی خواهد بود و همان سیستم سقف وافل می تواند دهانه های بزرگتر و پانل های بلندتر را پوشش دهد.

 

  1. قابلیت تعبیه سوراخ های بزرگ و موقعیت های نامنظم ستون را فراهم می کند

با توجه به محدودیت های دهانه و الزام وجود تیر بین تمام ستون ها و همچنین وجود تیرهای پیش ساخته، دشواری ساخت تیر و سقف برای فنرهای نامنظم می بایست طراحی و اجرا می شد که به نظر می رسد ستون ها حداکثر باشند.

در هر دو طرف تراز شده است. این امر باعث ایجاد محدودیت برای طراحان معماری و جلوگیری از استفاده بهینه از فضا می شود.

مزیت سقف وافل نسبت به سیستم سنتی عدم نیاز به ستون های معمولی است. علت این مشکل حذف تیر میانی، عدم وجود تیرهای پیش ساخته و یکپارچگی سقف وافل بوده است. به دلیل انعطاف پذیری بالای سقف وافل در چیدمان ستون ها، به معماران آزادی عمل گسترده ای داده شد.

مزایا و معایب سقف وافل را آگاهانه بشناسیم

مزایا و معایب سقف وافل را آگاهانه بشناسیم

  1. قابلیت فضاسازی، افزایش تعداد پارکینگ ها و ایجاد باز بودن در معماری ساختمان.

یکی از مشکلاتی که معماران با آن دست وپنجه نرم میکنند، مربوط به طراحی ساختمان هایی است که از سیستم های پارکینگ سنتی و تامین فضا استفاده می کنند. این مشکل با محدودیت دهانه ها و تعداد زیاد ستون های مورد نیاز در سیستم های سنتی و همچنین محدودیت در استفاده از قالب های وافل یک طرفه تشدید می شود.

هزینه و ارزش افزوده ناشی از تامین پارکینگ مازاد، معماران را به فکر راه‌هایی برای افزایش فضا و حذف ستون‌های مزاحم انداخت. سقف وافل شکل به معمار اجازه می دهد تا از حذف ستون های بهم ریخته استفاده کند و می تواند ستون ها را بدون محدودیت قرار دهد و همچنین حداکثر فضای پارک را فراهم کند.

 

  1. قابلیت حذف تیرهای میانی و دستیابی به سقف صاف بدون برجستگی

مهندسان و طراحان معماری توجه ویژه ای به دستیابی به سقف سازه ای مسطح بدون آویز در وسط دارند. در قالب وافل دو طرفه و سقف وافل دو طرفه به دلیل صلبیت و سفتی بالای سقف و همچنین ظرفیت باربری دو طرفه برای عملکرد نگهدارنده سقف نیازی به نصب تیرهای میانی نخواهیم داشت.

به این ترتیب می توان با انتخاب سیستم لرزه ای مناسب تمامی تیرهای میانی را از سازه حذف کرد. با حذف تیرهای میانی، سقفی مسطح و بدون برآمدگی به دست می آوریم.

با این ویژگی معمار طراحی می تواند آزادی عمل بیشتر و محدودیت کمتری در طراحی فضای داخلی داشته باشد. لازم است بدانید که حذف تیرهای میانی از سازه در حین ساخت قاب به کاهش هزینه های ساخت نیز کمک می کند.

 

  1. با کاهش ضخامت سقف، ارتفاع مفید کف افزایش می یابد

سفتی خمشی بالای سقف وافل دو طرفه این امکان را فراهم می کند که با حذف تیرهای میانی ضخامت سقف را تا حدی کاهش دهیم که در مقاومت، لرزش و مقررات بالابری شکی وجود نداشته باشد.

بنابراین با این روش نسبت به سیستم های سنتی که نیاز به واسطه دارند ضخامت کمتری خواهیم داشت. هنگامی که ضخامت سقف را کاهش می دهیم، ارتفاع مفیدتر و در نهایت ارزش افزوده بالاتری به دست می آید.

با استفاده از سقف های وافل شکل، در مناطقی که ارتفاع و ارتفاع سقف با ساخت و ساز محدود می شود، می توان به حداکثر تعداد طبقات دست یافت.

 

  1. کاهش ضخامت سقف به دلیل کاهش ارتفاع ساختمان و عمق گودال

استفاده از سقف دو طرفه وافل شکل و حذف تیرهای میانی، ضخامت سقف تمام شده نیز کاهش می یابد. با بهره گیری از این امر می توان ارتفاع مفید طبقات را حفظ کرد اما به طور کلی می توان ارتفاع کل ساختمان و ارتفاع گودبرداری را کاهش داد.

با کاهش ارتفاع ساختمان، هزینه اسکلت بندی، آرماتوربندی، نجاری و تجهیزات نیز بسیار کاهش می یابد. علاوه بر این، با کاهش گودبرداری، هزینه های گودبرداری و ساخت سازه های حفاظتی نیز کاهش می یابد و در عین حال خطر حفره شدن کاهش می یابد.

 

  1. صرفه جویی در استفاده از آرماتور و مصالح سازه ای بتنی

وزن مرده سقف وافل بسیار کمتر از سیستم های مشابه مانند Cobiax، Bubble Deck، Yobot، پیش تنیده و سقف های ردیفی است. این تفاوت باعث کاهش قابل توجه مصرف بتن و آرماتور در مقایسه با این سیستم ها شده است. بر اساس تجزیه و تحلیل، هزینه نهایی اسکلت در سیستم سقف وافل 20-40٪ کمتر از سیستم های مشابه است.

همین تفاوت در هزینه در نهایت باعث می شود که سیستم سقف وافل نسبت به سایر سیستم ها با ارزش تر باشد. علاوه بر این، وزن ساکن کمتر باعث کاهش اندازه عناصر سازه ای مانند ستون ها، تیرها، ضخامت پی و دیوارهای برشی می شود.

از طرفی مصرف آرماتور و بتن سیستم سقف وافل کمتر از سیستم تیرچه یونولیت سنتی در دهانه های مساوی است. علاوه بر این، هزینه تکمیل اسکلت در سیستم سقف وافل برابر با هزینه نهایی در سیستم سنتی سقف تیرچه یونولیت است.

 

  1. امکان اجرای سیستم های سقف وافل در ساختمان های فلزی و بتنی

از جمله مزایای سقف وافل می توان به استفاده از آنها در ساختمان هایی با اسکلت بتنی و فلزی اشاره کرد.

در دنیای ساخت و ساز امروزی یکی از ضعف های مرتبط با سیستم های فلزی هزینه بالا و مقاومت ضعیف در برابر آتش است. از طرفی مقاومت بالای سیستم بتنی در برابر آتش یکی از مزایای مهم این سیستم است.

در نهایت با استفاده از سقف وافل شکل می توان تیرهای ورق اصلی و تیرهای فلزی کمکی را از اسکلت فلزی سازه جدا کرد که این امر علاوه بر کاهش هزینه قاب می تواند ضعف در مقاومت در برابر آتش را نیز جبران کند.

 

  1. عدم نیاز به نیروی متخصص و سهولت اجرا

سهولت اجرای سقف وافل این امکان را برای کارفرمایان فراهم کرده است که دیگر نیازی به استخدام متخصص نداشته باشند و از همان اکیپ های تقویت کننده سنتی برای اجرای اسکلت استفاده کنند.

جالب است بدانید که ابزار مورد نیاز برای ساخت سقف وافل مشابه ابزارهای مورد نیاز برای ساخت سیستم های سنتی مانند تیرهای تک نور است.

با این اوصاف، نیازی به استخدام کارشناسان برای اجرای سقف وافل نیست، فقط آموزش نیروی کار سنتی خود برای انجام اسکلت با سیستم های سقف وافل کافی است.

 

  1. کاهش هزینه های مرتبط با ریخته گری و تقویت

قالب های وافل در سیستم سقف وافل با سرعت بسیار بالا به صورت مدولار در کنار هم بر روی زیرسازی سقف قرار می گیرند و در نهایت آرماتوربندی سقف به صورت درجا انجام می شود.

حذف تیرهای میانی و پیش ساخته و همچنین اندود ساده سقف وافل باعث کاهش زمان ساخت سقف و همچنین هزینه های قالب گیری و آرماتور می شود.

 

  1. حذف تیرهای میانی باعث کاهش هزینه های عملیاتی تاسیسات می شود

یکی دیگر از مزایای سیستم وافل مربوط به کاهش هزینه های عملیاتی تاسیسات است.

در سیستم سقف سنتی، وجود تیرهای میانی اغلب مانع حرکت سازه ها می شود و این امر باعث افزایش هزینه های ساخت می شود. از طرفی عبور سازه ها از زیر تیرها باعث افزایش ضخامت سقف و کاهش ارتفاع مفید می شود.

یکی دیگر از مزایای حذف تیرهای میانی در سیستم سقف وافل دو طرفه، دستیابی به سقفی صاف و بدون آویز در وسط است. در این حالت کارکرد سازه ها از زیر سقف آسان تر است و می توان اتصالات و عبور سازه ها را بدون ایجاد اختلال در تیرها و یا آسیب به آنها انجام داد.

 

  1. کاهش وزن سازه و در نتیجه بهبود عملکرد لرزه ای

مهندسان امروزی به دنبال راه هایی برای کاهش وزن مرده ساختمان تا حد امکان و طراحی و ساخت سبک تر آن هستند.

این ساخت و ساز علاوه بر کاهش تقاضای لرزه ای در سازه و بهبود عملکرد لرزه ای، مصرف مواد مصرفی را نیز کاهش می دهد.

سقف وافل وزن مرده کمتری نسبت به سایر سیستم های مشابه در شرایط باز و بارگذاری یکسان دارد. در نهایت عملکرد لرزه ای سقف وافل بهتر است و به انتظار قانون دست می یابد و عملکرد لرزه ای را بهبود می بخشد.

 

  1. ایمنی در برابر آتش

یکی از برجسته ترین مزایای خانه های بتنی در مقایسه با ساختمان های فولادی، مقاومت بالای آنها در برابر حریق است. بزرگترین ضعف سازه های فلزی احتمال آتش سوزی است. این ضعف می تواند منجر به فروپاشی کامل و خسارات جانی و مالی سنگین شود، همانطور که قبلاً در بسیاری از موارد اتفاق افتاد.

همچنین وجود بلوک های پلی استایرن در سقف تیرچه های یونولیت عاملی برای گسترش آتش و انتشار دودهای سمی محسوب می شود و به همین دلیل باید از استفاده از این مواد در ساخت و ساز ساختمان ها خودداری شود. سقف وافل سقفی بتنی بدون هیچ نوع بلوک پرکننده است و دارای ایمنی ذاتی و همچنین مقاومت بسیار بالایی در برابر حریق است.

مزایا و معایب سقف وافل را آگاهانه بشناسیم

مزایا و معایب سقف وافل را آگاهانه بشناسیم

سخن نهایی 

ما معتقدیم سقف وافل با وجود اینکه مزایای زیادی مانند افزایش فضای عمودی، نور و تهویه طبیعی بهتر، حس عظمت و … دارد، می تواند چالش هایی مانند مشکلات گرمایش و سرمایش، افزایش هزینه های ساخت، آکوستیک را نیز ایجاد کند.

مشکلات و مشکلات تزئینی بنابراین با توجه به معایب سقف وافل، طرح های مختلف سقف جایگزین مانند سقف شیروانی، سقف تخت و غیره. می تواند گزینه های مطلوبی باشد.

مزایا و معایب سقف وافل را آگاهانه بشناسیم

پست مرتبط

Enter your keyword